wtorek, 6 stycznia 2015

Domowe kajzerki z makiem

Nie ma chyba nic lepszego niż świeże, domowe pieczywo na śniadanie, i ten aromat unoszący się po całym domu... Moi chłopacy najbardziej lubią właśnie takie kajzerki, dlatego gdy zobaczyłam przepis u Łucji od razu go wypróbowałam:) Piekłam je już kilka razy i za każdym razem smakują równie pysznie!




Składniki:  
  • 3 szklanki mąki pszennej, 
  • 20g świeżych drożdży, 
  • jajko, 
  • 3/4 szklanki letniej wody, 
  • łyżeczka soli, 
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru, 
  • 40g masła, 
  • białko, 
  • mak do posypania. 
Wykonanie

Drożdże wymieszać z cukrem i wodą, odstawić, by drożdże całkowicie się rozpuściły.
Mąkę przesiać, dodać sól, zaczyn z drożdży, stopione przestudzone masło oraz jajko. Zagnieść gładkie ciasto i wyrabiać przez 5 minut. Odstawić ciasto na 10 minut po czym wyrabiać jeszcze kolejne 5 minut. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. 
Następnie ciasto ponownie zagnieść, odrywać małe porcje ciasta i formować malutkie bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Posmarować lekko rozkłóconym białkiem, posypać makiem i bardzo ostrym nożem naciąć kajzerki. Odstawić na kolejne 45 minut. 
Piec około 15-17 minut w temp. 225st. Ostudzić na kratce.






                                                                      Smacznego:))

8 komentarzy:

  1. Najlepsze bo domowe. Chętnie zjadłabym taką na śniadanko :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne domowe bułeczki, idealne na śniadanko :D

    OdpowiedzUsuń
  3. też już robiłam te kajzerki :) są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne bułeczki, lubię domowe pieczywo :-) w sam raz na smakowite śniadanie, masło, miód lub dżem i kubek kawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne :) U nas też często goszczą ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciepłe kajzerki, a do tego odrobina sosu 1000 wysp develey - przypomina mi się dzieciństwo, niesamowicie proste połączenie ale baaardzo smaczne, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń