Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 20g świeżych drożdży,
- jajko,
- 3/4 szklanki letniej wody,
- łyżeczka soli,
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru,
- 40g masła,
- białko,
- mak do posypania.
Wykonanie
Drożdże wymieszać z cukrem i wodą, odstawić, by drożdże całkowicie się rozpuściły.
Mąkę
przesiać, dodać sól, zaczyn z drożdży, stopione przestudzone masło oraz
jajko. Zagnieść gładkie ciasto i wyrabiać przez 5 minut. Odstawić
ciasto na 10 minut po czym wyrabiać jeszcze kolejne 5 minut. Uformować
kulę, ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i
odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie ciasto ponownie
zagnieść, odrywać małe porcje ciasta i formować malutkie bułeczki.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować lekko
rozkłóconym białkiem, posypać makiem i bardzo ostrym nożem naciąć
kajzerki. Odstawić na kolejne 45 minut.
Piec około 15-17 minut w temp.
225st. Ostudzić na kratce.
Źródło: Fabryka kulinarnych inspiracji
Smacznego:))
Najlepsze bo domowe. Chętnie zjadłabym taką na śniadanko :D
OdpowiedzUsuńPyszne domowe bułeczki, idealne na śniadanko :D
OdpowiedzUsuńteż już robiłam te kajzerki :) są pyszne
OdpowiedzUsuńIdealne :>
OdpowiedzUsuńFajne bułeczki, lubię domowe pieczywo :-) w sam raz na smakowite śniadanie, masło, miód lub dżem i kubek kawy :-)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki! Pycha!
OdpowiedzUsuńPiękne :) U nas też często goszczą ! :)
OdpowiedzUsuńciepłe kajzerki, a do tego odrobina sosu 1000 wysp develey - przypomina mi się dzieciństwo, niesamowicie proste połączenie ale baaardzo smaczne, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń