Składniki:
- 100g masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 100ml śmietanki 30% + 1 łyżka,
- 50g orzechów laskowych (użyłam Helio),
- 80g mlecznej czekolady.
Wykonanie
Masło,
cukier i 100ml śmietanki zagotować i, stale mieszając, gotować na małym
ogniu około 30-35 minut. Należy bardzo uważać, by masa się nie
przypaliła! Następnie od razu masę przekładać do foremek na czekoladki,
mniej więcej do połowy wysokości. W każdej czekoladce zanurzyć po jednym
całym orzechu laskowym. Ostudzić i wstawić na godzinę do lodówki.
Czekoladę połamać na kawałki i wraz z łyżką śmietanki 30% stopić na
parze. Czekoladą zalać wierzch czekoladek.
Schładzać kilka godzin.
Źródło: Kawa cynamonem pachnąca
Smacznego;))
Muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńMniammm, aż ślinka cieknie jak się na nie patrzy :)
OdpowiedzUsuńWow, jaki fajny i prosty przepis!!! Aj, lubię to! ;)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńdomowe pralinki zawsze cieszą :)
OdpowiedzUsuńGenialne! :)
OdpowiedzUsuńPyszne i jeszcze domowe. Uwielbiam toffifee a pomysł super :D
OdpowiedzUsuńOj jakie pyszności :-) zjadłabym jedną...no może kilka bo jestem łasuchem :-)
OdpowiedzUsuńPyszne i jeszcze ten orzeszek w środku :)
OdpowiedzUsuńTakie domowe chyba smakują o niebo lepiej :D
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie :) No i patrząc na składniki to z pewnością tak smakują :)
OdpowiedzUsuń