Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki maślanki,
- 1/2 szklanki kakao,
- 3/4 szklanki gorącej kawy,
- szklanka cukru,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 laski wanilii,
- 3 łyżki oleju rzepakowego.
Mąkę
przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dodać
cukier. Miksując na niskich obrotach dodawać po jednym jajku, następnie
dodać maślankę. Dodać olej oraz nasiona wanilii. Na koniec dodać gorącą
kawę. Krótko zmiksować. Uwaga! Ciasto jest bardzo rzadkie, ale takie
właśnie ma być;)
Masę rozlać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Piec około 18 minut w temp. 180st. Ostudzić.
Ganache czekoladowe:
- 200g śmietanki 30%,
- 200g gorzkiej czekolady.
Czekoladę
połamać na kawałki, wraz ze śmietaną stopić na parze, lecz nie
doprowadzić do wrzenia! Przestudzić i udekorować muffinki.
Źródło: Bee sweet
W akcji ze mną brały udział:
Smacznego;))
Ale pycha wyglądają!
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
OdpowiedzUsuńhttp://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html
i ta polewa :) mniam
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają, mniam. Dziękuje bardzo za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńMusiały być pyszne :D
OdpowiedzUsuńPiękne muffinki :)
OdpowiedzUsuńMmm, ta polewa... Pycha! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno były pyszne.
OdpowiedzUsuń