sobota, 10 stycznia 2015

Domowe czekoladki Toffifee

Dawno nie robiłam już czekoladek. Dlatego postanowiłam to narobić i wypróbować przepis na domowe toffifee. Ich wykonanie jest naprawdę bardzo proste, choć przygotowanie masy zajmuje chwilkę czasu. Jednak efekt końcowy rzeczywiście mnie zaskoczył, czekoladki rzeczywiście smakiem bardzo przypominały kupne toffifee;))



Składniki:  
Wykonanie

Masło, cukier i 100ml śmietanki zagotować i, stale mieszając, gotować na małym ogniu około 30-35 minut. Należy bardzo uważać, by masa się nie przypaliła! Następnie od razu masę przekładać do foremek na czekoladki, mniej więcej do połowy wysokości. W każdej czekoladce zanurzyć po jednym całym orzechu laskowym. Ostudzić i wstawić na godzinę do lodówki. 
Czekoladę połamać na kawałki i wraz z łyżką śmietanki 30% stopić na parze. Czekoladą zalać wierzch czekoladek. 
Schładzać kilka godzin.









                                                                       Smacznego;))
 

11 komentarzy: