poniedziałek, 15 grudnia 2014

Drobiowe kieszonki z suszonym nadzieniem

Bardzo lubimy wszelkie roladki z kurczaka, dlatego często je przygotowuję. Tym razem postanowiłam przygotować nieco bardziej elegancką wersję, którą śmiało możemy podać podczas świątecznego obiadu. Grzyby nadają roladkom niezwykłego aromatu, śliwki słodkiej nuty, zaś wino wspaniale łączy się z tymi smakami...




 Składniki:
  • 4 filety z kurczaka, 
  • 5 suszonych pomidorów, 
  • 7 suszonych grzybów, 
  • 6 suszonych śliwek Kresto
  • 200ml czerwonego wytrawnego wina, 
  • sól, 
  • biały pieprz, 
  •  łyżka oleju rzepakowego Rapso
  • 80ml śmietanki 30%, 
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 
  • łyżka mąki. 
Wykonanie

Mięso umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Naciąć wzdłuż tak, by powstały kieszonki.
Suszone grzyby, pomidory oraz śliwki zalać winem, dusić około 10 minut na małym ogniu. Odsączyć (nie wylewać pozostałego wina, będzie potrzebne do sosu!) i przestudzić. Następnie pokroić w kosteczkę, doprawić do smaku odrobiną pieprzu, soli i bazylii. 
Masą nadziewać mięso, spiąć wykałaczką. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć mięso.
Piec około 30 minut w temp. 180st.
Powstały podczas pieczenia sos wlać do garnuszka, dodać wino pozostałe od duszenia grzybów, oraz pozostały farsz i śmietankę. Zagotować, dodać rozrobioną w trosze wody mąkę, mieszać, aż sos zgęstnieje. 
Sosem polać mięso. 






                                                       Smacznego:))
 

5 komentarzy: