foremka 23 x 33cm
Ciasto:
- 5 jajek,
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- 250g masła lub margaryny,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 łyżek wody,
- 2 łyżki kakao.
Masło, cukier, wodę i kakao zagotować, po
czym przestudzić. Dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z resztą
masy.
Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę.
Piec około 30 minut w temp. 180st.
Ostudzić i przekroić na dwie równe części.
Krem:
- 500ml śmietanki 30%,
- 2 galaretki cytrynowe,
- 250g czekolady z nadzieniem o smaku miętowym.
Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku.
Ostudzić. Czekolady stopić na parze i przestudzić.
Śmietankę ubić na
sztywno, dodać tężejące galaretki oraz zimną, stopioną czekoladę. Krótko
zmiksować.
3/4 masy wyłożyć na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim
blatem. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Schłodzić.
Przed podaniem
posypać odrobiną startej czekolady.
Źródło: Znerwicowana żona
Smacznego:))
Nigdy nie robiłam takiego ciasta- ba nigdy nie jadłam takiego ciasta, a wygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńczekolada i mięta to moim zdaniem połączenie najlepsze z możliwych :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki: uwielbiam połączenie czekolady i mięty :) Ciekawy pomysł na krem :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie!!
OdpowiedzUsuńWłaśnie pije kawę i dużo bym dała za kawałek twojego ciacha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dodatek mięty w ciastach :-) rewelacyjny wypiek :-)
OdpowiedzUsuńKuszący kawałeczek! :)
OdpowiedzUsuńtakie połączenie smaków musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńTo może być pyszne. Tym bardziej, że uwielbiam miętową czekoladę i pastylki miętowe w czekoladzie.
OdpowiedzUsuńNieźle się zapowiada :D
OdpowiedzUsuńZ miętą mówisz...? Z pewnością smakowało wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńJak Ci zabraknie pomysłów, z chęcią podzielę się moimi, bo mi życia nie starczy na wypróbowanie wszystkich zapisanych przepisów... ;)
uwielbiam mięte i wszystko z ma miętowy smak :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda !
OdpowiedzUsuńCiasto po upieczeniu wygląda dokładnie tak jak na zdjęciu, bardzo smaczne i mało pracochłonne. Polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:))
UsuńA jak duża była foremka?
OdpowiedzUsuńTaka jak jest napisane w przepisie 23x33cm :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo za odpowiedź:-) Niedopatrzyłam
OdpowiedzUsuń