foremka 23x33 cm
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 200g masła lub margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka octu.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia.
Dodać żółtka, masło oraz ocet. Posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie
ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Obie owinąć w folię
spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie większą częścią
wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.
Masa makowa:
- puszka masy makowej Helio (850g),
- 4 białka,
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Helio,
- 2 łyżki cukru,
- łyżka wódki.
Białka ubić na sztywną pianę. Masę makową wyjąć z puszki, dodać ubite
białka, cukier oraz kandyzowaną skórkę i wódkę. Delikatnie wymieszać
szpatułką.
Masę wyłożyć na ciasto. Na wierzchu pokruszyć drugą, mniejszą
część ciasta.
Piec około 50 minut w temp. 180st.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego:))
Przepis dodaję do akcji:
Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTaki makowiec zawsze na święta robiła moja babcia:) uwielbiam
OdpowiedzUsuńpycha:) nie ma jak makowiec na święta:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho! wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciasto z makiem
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciasto makowe
OdpowiedzUsuńMakowca uwielbiam w każdej postaci, więc i w takiej chętnie bym pochłąnął :D
OdpowiedzUsuńPyszności, chętnie bym zjadła kawałeczek lub dwa ;-)
OdpowiedzUsuńRacja, makowiec na święta musi być koniecznie :) Pięknie wyszedł :)
OdpowiedzUsuńZ takim makowcem to tylko na świąteczny stół :) pycha!
OdpowiedzUsuńObowiązkowy! :)
OdpowiedzUsuńNo to trzeba upiec! :)
OdpowiedzUsuńwww.sagneska.pl
Nie jestem wielką fanką makowców, ale ten wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńMakowiecz z puszki to nie makowiec musi być mak zmielony a nie bułka tartą z dodatkiem maku.
OdpowiedzUsuńOczywiście, makowiec zrobiony tradycyjną metodą nie ma sobie równych, jednak ta wersja dla zapracowanych też jest pyszna :)
Usuń