wtorek, 9 grudnia 2014

Makowiec na kruchym cieście

Boże Narodzenie bez makowca? Nie ma takiej opcji! Makowiec jest na liście obowiązkowych ciast świątecznych. Dziś mam dla Was przepis, który wynalazłam w zeszytach mojej teściowej. Cienka warstwa kruchego ciasta i duuużo maku. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne, aż czuć już Święta...



foremka 23x33 cm


Kruche ciasto:  
  • 3 szklanki mąki pszennej, 
  • 4 żółtka, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 200g masła lub margaryny, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka octu.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, masło oraz ocet. Posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Obie owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. 
Następnie większą częścią wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.

 
Masa makowa:  
Białka ubić na sztywną pianę. Masę makową wyjąć z puszki, dodać ubite białka, cukier oraz kandyzowaną skórkę i wódkę. Delikatnie wymieszać szpatułką. 
Masę wyłożyć na ciasto. Na wierzchu pokruszyć drugą, mniejszą część ciasta.
Piec około 50 minut w temp. 180st.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.






                                                                Smacznego:))

Przepis dodaję do akcji:
 

Świąteczne słodkości!Wigilia 2014
zBLOGowani.pl

18 komentarzy:

  1. Taki makowiec zawsze na święta robiła moja babcia:) uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha:) nie ma jak makowiec na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciacho! wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Makowca uwielbiam w każdej postaci, więc i w takiej chętnie bym pochłąnął :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności, chętnie bym zjadła kawałeczek lub dwa ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Racja, makowiec na święta musi być koniecznie :) Pięknie wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z takim makowcem to tylko na świąteczny stół :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. No to trzeba upiec! :)

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie jestem wielką fanką makowców, ale ten wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Makowiecz z puszki to nie makowiec musi być mak zmielony a nie bułka tartą z dodatkiem maku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, makowiec zrobiony tradycyjną metodą nie ma sobie równych, jednak ta wersja dla zapracowanych też jest pyszna :)

      Usuń