foremka 24x27cm
Składniki:
- 1 kg tłustego białego sera,
- 7 jajek,
- 300g cukru pudru,
- 100g masła,
- 100g orzechów włoskich,
- 100g tartych migdałów (użyłam BackMit),
- 30g świeżych drożdży,
- 2 łyżki mleka,
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam GoldPack),
- kilka kropel aromatu waniliowego.
Wykonanie
Białka
oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Ser zemleć. Drożdże
wymieszać z mlekiem, odstawić na 5 minut, by całkowicie się rozpuściły.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać kolejno
żółtka. Dodać drożdże, zmielony ser, aromat waniliowy oraz skórkę
pomarańczową, tarte migdały oraz posiekane drobno orzechy. Na koniec
dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę wylać na
natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia formę.
Piec około 50
minut w temp. 180st.
Ostudzić i polukrować.
Smacznego;))
świetny sernik :)
OdpowiedzUsuńO, to mnie zaciekawiłaś, sernik z drożdżami? Wow! :)
OdpowiedzUsuńMniam jaki on musi być pyszny, aż ślinka leci :-)
OdpowiedzUsuńMniaaaam :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy :)
OdpowiedzUsuńSernik na bogato.
OdpowiedzUsuń