czwartek, 18 grudnia 2014

Ciasto orzechowo - truflowe

Bardzo lubimy ciasta z kremem:) A z takim kremem w szczególności... Delikatny biszkopt przełożony kremem z dodatkiem czekoladowych cukierków trufli oraz chrupiących orzechów włoskich to po prostu idealne połączenie. Ciasto wydaje się dość pracochłonne, jednak wcale nie jest takie trudne w wykonaniu.



foremka 25x36cm

Biszkopt: 
  • 6 jajek, 
  • szklanka mąki tortowej, 
  • szklanka cukru, 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Do osobnej miseczki przesiać mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodawać na przemian żółtka i przesianą mąkę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.
Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.

Krem: 
  • 2 szklanki mleka, 
  • 2 żółtka, 
  • 250g masła, 
  • budyń waniliowy, 
  • 300g cukierków trufli w czekoladzie, 
  • 250g orzechów włoskich (użyłam Helio), 
  • 1/3 szklanki cukru. 
Orzechy przełożyć do blendera i zmielić. 3/4 szklanki mleka zagotować, zalać orzechy, odstawić do ostygnięcia.
1/4 szklanki mleka podgrzać, dodać pokruszone cukierki, dokładnie wymieszać, aż masa stanie się gładka i jednolita. Ostudzić.
W 1/4 szkl. mleka rozrobić budyń wraz z żółtkami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozpuszczony budyń. Gotować na małym ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puch. Stale ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodać rozpuszczone trufle, dokładnie utrzeć. 1/3 kremu odłożyć,do reszty dodać sparzone orzechy, wymieszać.
Na pierwszą część ciasta wyłożyć krem z orzechami, przykryć drugim blatem ciasta. Rozsmarować odłożony krem truflowy. Schłodzić.

Pianka: 
  • 5 białek, 
  • galaretka wiśniowa, 
  • 2/3 szklanki cukru, 
  • 50g startej mlecznej czekolady.
Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier w trakcie ubijania. Dodać przestudzoną galaretkę, krótko zmiksować. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Schłodzić.
Przed podaniem posypać startą czekoladą.






                                                                            Smacznego:))
 

19 komentarzy:

  1. Obłędne ! Idealne na święta! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda, o smaku już nawet staram się nie myśleć ;))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacho wygląda cudownie, oj zjadłabym kawałęczek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dopadło mnie przeziębienie i mam wielką ochotę na to ciacho, wygląda obłędnie :-) mogę prosić kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo efektownie, patrząc na skład prawdziwie odświętne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ekstra to ciasto wygląda, tyle warstw i smaków które lubię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale czy ktoś próbował?

    OdpowiedzUsuń
  8. ja zrobiłam,zajebisty smak polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy ta masa ma być taka rzadka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, masa musi być gęsta, jak zwykły krem.

      Usuń
  10. Ale ta masa z białek to tak na surowo? To niebezpieczne, zwł. dla kobiet w ciąży i dzieci. Miałam dziś piec to ciasto ale się doczytałam tej końcówki i chyba nie zrobię. Czymś się to da zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, masa z białek na surowo. Ja używam wiejskich jajek z pewnego źródła więc ja nie widzę problemu. Jednak rzeczywiście nie polecam surowych jajek kobietom w ciąży. Można to zastąpić np. Śnieżką ubitą na mleku z dodatkiem galaretki.

      Usuń
  11. Proszę o podanie wymiaru blaszki

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam i muszę powiedzieć, że lepiej wygląda jak smakuje, jak dla mnie to za słodkie, nic specjalnego!

    OdpowiedzUsuń