foremka 23x33 cm
Krem budyniowy:
- 1litr mleka,
- szklanka mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru,
- jajko,
- budyń waniliowy (40g),
- 250g masła.
Dodatkowo:
- 1,5 paczki krakersów (ok. 250g),
- 400g masy krówkowej,
- 400ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- łyżka żelatyny,
- 100g płatków migdałowych.
Na dno formy wyłożyć warstwę
krakersów, pokryć masą krówkową i kolejną warstwą krakersów. Wyłożyć
ciepłą masę budyniową i przykryć ostatnią warstwą krakersów. Schłodzić.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w kilku
łyżkach wrzątku, ostudzić i dodać do śmietany. Masę wyłożyć na ciastka.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, ostudzić i posypać wierzch
ciasta.
Przechowywać w lodówce.
Źródło: Cukierenka Klementynki
Smacznego;))
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda przepięknie i bardzo apetycznie :). Śliczne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńprezentuje się obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńmm ale to musi być pyszne:) nie mogę się na patrzyć:)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńOj narobiłaś mi smaka na to ciasto! Świetnie wygląda i myślę, że też tak smakuje!!:-)
OdpowiedzUsuńPyszności! I te migdały u góry, bajka! :)
OdpowiedzUsuńOjoj jakie cudne ciacho :-) wygląda obłędnie :-) poproszę kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i kusząco ;)
OdpowiedzUsuńCóż mogę napisać - to ciasto musi smakować obłędnie!! :)
OdpowiedzUsuńStrasznie trudno zdecydować się co wybrać wśród tylu smakowitych propozycji. Chyba wybieram to przecudne ciacho :) chociaż inne też nęcą :))
OdpowiedzUsuńrobiłam to ciasto, jest przepyszne ;) polecam, choc zamiast krakersów uzyłam herbatnikow...
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało:)
UsuńPrzepyszne ciasto! Robiłam na święta i zrobię na sylwestra bo moi domownicy sa nim zachycenie i chcą jeszcze :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę;) Pozdrawiam!
Usuńbardzo proste, szybkie i przepyszne :) znika w mgnieniu oka ;)
OdpowiedzUsuńciasto przepyszne polecam każdemu miłośnikowi słodkości
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo się cieszę, że smakowało :) Pozdrawiam
UsuńA mozna go zrobic na biszkopcie
OdpowiedzUsuńMożna, jednak obawiam się, że smak już nie będzie taki sam, aczkolwiek nie oznacza to, że ciasto nie będzie równie smaczne :)
UsuńA budyn ma byc na litr mleka czy na pol?
OdpowiedzUsuńNa pół litra opakowanie 35 lub 40g.
UsuńCzy budyn ma byc 1 maly na pol litra mleka czy duze opakowanie na litr mleka?
OdpowiedzUsuń1mały, opakowanie 35g lub 40g :)
UsuńTo mają być krakersy solone? Czy jakie? Jakoś nie mogę sobie przypomnieć, żebym widziała w sklepie niesolone ;)
OdpowiedzUsuńTak, chodzi o takie zwykłe, solone krakersy:) Przełamują słodycz i nadają ciastu ciekawy smak :)
Usuń