Bardzo lubimy wszelkie roladki z kurczaka, dlatego często je przygotowuję. Tym razem postanowiłam przygotować nieco bardziej elegancką wersję, którą śmiało możemy podać podczas świątecznego obiadu. Grzyby nadają roladkom niezwykłego
aromatu, śliwki słodkiej nuty, zaś wino wspaniale łączy się z tymi
smakami...
Składniki:
- 4 filety z kurczaka,
- 5 suszonych pomidorów,
- 7 suszonych grzybów,
- 6 suszonych śliwek Kresto,
- 200ml czerwonego wytrawnego wina,
- sól,
- biały pieprz,
- łyżka oleju rzepakowego Rapso,
- 80ml śmietanki 30%,
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
- łyżka mąki.
Mięso umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Naciąć wzdłuż tak, by powstały kieszonki.
Suszone
grzyby, pomidory oraz śliwki zalać winem, dusić około 10 minut na małym
ogniu. Odsączyć (nie wylewać pozostałego wina, będzie potrzebne do
sosu!) i przestudzić. Następnie pokroić w kosteczkę, doprawić do smaku
odrobiną pieprzu, soli i bazylii.
Masą nadziewać mięso, spiąć
wykałaczką. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć mięso.
Piec
około 30 minut w temp. 180st.
Powstały
podczas pieczenia sos wlać do garnuszka, dodać wino pozostałe od
duszenia grzybów, oraz pozostały farsz i śmietankę. Zagotować, dodać
rozrobioną w trosze wody mąkę, mieszać, aż sos zgęstnieje.
Sosem polać
mięso.
Smacznego:))
Uwielbiam takie mięso! Pycha :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :-) wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńFajne! Super nadzienie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe i pomysłowe nadzienie.
OdpowiedzUsuń