piątek, 12 grudnia 2014

Szarlotka na kruchym cieście

Gdy słyszę szarlotka zawsze wtedy widzę kruche ciasto pokryte miękką masą jabłek i czuję niezwykły aromat cynamonu. Jest to chyba jedno z klasycznych, nie mających sobie równych ciast i dowód na to, że stare przepisy to istny skarb...


foremka 23x33 cm

Kruche ciasto:
  • 450g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 200g margaryny Palma z Murzynkiem,
  • 150g cukru, 
  • 3 żółtka,
  • szczypta soli.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, zrobić dołeczek,wbić żółtka, wymieszać nożem. Dodać cukier oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić na dwie nierówne części. Jedną część zamrozić, drugą włożyć na godzinę do lodówki.
Ciastem z lodówki wylepić dno natłuszczonej formy. Nakłuć gęsto widelcem i piec około 10 minut w temp. 180st.

Masa jabłkowa:
  • 1,2 kg jabłek, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 2 łyżki przyprawy do jabłecznika,
  • łyżka margaryny Palmy z Murzynkiem.
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Margarynę rozpuścić, dodać jabłka oraz cukier, dusić około 15 minut na małym ogniu. Pod koniec dodać przyprawę do jabłecznika.
Ciepłą masę wyłożyć na podpieczony spód.
Na tarce zetrzeć drugą część ciasta. Rozsypać równomiernie na jabłkach.
Piec około 45-50 minut w temp. 170st.
Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.








                                                                   Smacznego:))


Przy okazji przypominam Wam o konkursie, w którym możecie wygrać naprawdę atrakcyjne nagrody!
http://www.tradycjaczynowoczesnosc.pl/

12 komentarzy:

  1. Szarlotka to chyba najlepsze ciasto na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak szarlotka to ja zawsze chętna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm... wygląda doskonale, tak domowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szarlotkę <3 a przepis na kruche ciasto na pewno wykorzystam nie tylko do niej! Zawsze mam problem z kruchym ciastem :(

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. szarlotka na ciepło z lodami <3 przepyszna! Narobiłaś apetytu!
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Klasyka, a jakże pyszna!!:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam zapach szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szarlotki to ja wszystkie lubię. Twoja apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała, tak bardzo lubię to ciacho :>

    OdpowiedzUsuń
  10. To w końcu do ciasta masło czy margaryna? Bo w składnikach podana jest margaryna, a potem posiekane masło.

    OdpowiedzUsuń