środa, 24 grudnia 2014

Miodownik z kremem z kaszy manny

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego narodzenia bez miodownika;) Co prawda w moim domu ciasto to nigdy nie było tradycją, jednak ja od kilku lat co roku piekę je na Święta. Nie wiem dlaczego, ale to ciasto zawsze znika jako pierwsze:) 





foremka 25x36cm

Ciasto:   
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 2 łyżki miodu, 
  • 100g margaryny Palmy z Murzynkiem spółki Bielmar,
  • 2 jajka, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej.
Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, miód, jajka i margarynę. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. 
Następnie ciasto podzielić na trzy części. Każdą wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Nakłuć widelcem. 
Każdą część piec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Krem:  
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki, 
  • 130g kaszy manny, 
  • 120g cukru, 
  • 1 litr mleka, 
  • 200g margaryny Palmy z Murzynkiem spółki Bielmar.
Kaszę rozpuścić w szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać kaszę mannę. Stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż kasza zgęstnieje. Przykryć folią i ostudzić. 
Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce przestudzonej kaszy. 
Pierwszy blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem, ponownie posmarować dżemem i przykryć resztą kremu. Położyć trzecią część ciasta, docisnąć.

Wierzch:  
  • puszka masy krówkowej, 
  • 100g orzechów włoskich.
Masę krówkową rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać posiekanymi orzechami.
Najlepiej smakuje na trzeci dzień, gdy blaty ciasta zmiękną.









                                                                     Smacznego;))

Przepis dodaję do akcji:

Ciasta czy ciasteczka?

 

22 komentarze:

  1. Zdrówka i szczęścia i dużo miłości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda cudownie, wcale się nie dziwię, że znika szybciutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie wygląda to ciasto. I do tego z orzeszkami, pycha.

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie robię masę według tego przepisu...

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zrobiłam :) zostały tylko orzechy. Hmmm... czy dobrze widzę, że Pani nie obierała ich ze skórek? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak zgadza się, raczej nie obieram orzechów ze skórki:)) Nie ma takiej potrzeby.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki rozmiar blaszki??

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie za malo skladnikow plynnych jak na 2,5 szklanki maki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam! Robiłam te ciasto w weekend i muszę powiedzieć że jest przepyszne a kiedy się kończy to smakuje coraz bardziej.Polecam ten przepis.😄😄

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam wygląda cudownie :) i ta ukochana kasza manna *.*
    Mam tylko pytanko czy można zastąpić margarynę miękkim masłem?

    OdpowiedzUsuń
  11. Mi wyszły z tego ciasta tylko dwa płaty i to cienkie :-/

    OdpowiedzUsuń
  12. Można ostatnia warstwę wyłożyć herbatnikami bo ciasta mi nie starczylo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna, oczywiście. Może użyta była większa blaszka? Bo powinny wyjść 3, bardzo cienkie, blaty ciasta.

      Usuń
  13. Czy kasza manna po wystudzeniu powinna być gęsta, że "łyżka staje", czy może być taka bardziej luźna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinna być bardzo gęsta, ponieważ po utarciu z margaryną czy masłem zrobi się odrobinę bardziej kremowa.

      Usuń
  14. Jaką szklanką odmierzać składniki?? 250 ml??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze używam szklanki o pojemności 250 ml :)

      Usuń