foremka 25x36cm
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 100g margaryny Palmy z Murzynkiem spółki Bielmar,
- 2 jajka,
- łyżeczka sody oczyszczonej.
Mąkę
przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, miód, jajka i
margarynę. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na
godzinę do lodówki.
Następnie ciasto podzielić na trzy części. Każdą
wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Nakłuć
widelcem.
Każdą część piec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić.
Krem:
- 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki,
- 130g kaszy manny,
- 120g cukru,
- 1 litr mleka,
- 200g margaryny Palmy z Murzynkiem spółki Bielmar.
Kaszę
rozpuścić w szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na
gotujące się mleko wlać kaszę mannę. Stale mieszając, gotować na małym
ogniu, aż kasza zgęstnieje. Przykryć folią i ostudzić.
Margarynę utrzeć
na puszystą masę, dodawać po łyżce przestudzonej kaszy.
Pierwszy blat
ciasta posmarować dżemem, wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem,
ponownie posmarować dżemem i przykryć resztą kremu. Położyć trzecią
część ciasta, docisnąć.
Wierzch:
- puszka masy krówkowej,
- 100g orzechów włoskich.
Masę
krówkową rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać posiekanymi orzechami.
Najlepiej smakuje na trzeci dzień, gdy blaty ciasta zmiękną.
Smacznego;))
Przepis dodaję do akcji:
wygląda bardzo atrakcyjnie!
OdpowiedzUsuńZdrówka i szczęścia i dużo miłości :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda cudownie, wcale się nie dziwię, że znika szybciutko :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda to ciasto. I do tego z orzeszkami, pycha.
OdpowiedzUsuńwłaśnie robię masę według tego przepisu...
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam :) zostały tylko orzechy. Hmmm... czy dobrze widzę, że Pani nie obierała ich ze skórek? :)
OdpowiedzUsuńTak zgadza się, raczej nie obieram orzechów ze skórki:)) Nie ma takiej potrzeby.
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blaszki??
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam powyżej, forma 25 x 36cm
UsuńNie za malo skladnikow plynnych jak na 2,5 szklanki maki.
OdpowiedzUsuńZapewniam, że nie:)
UsuńWitam! Robiłam te ciasto w weekend i muszę powiedzieć że jest przepyszne a kiedy się kończy to smakuje coraz bardziej.Polecam ten przepis.😄😄
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, dziękuję!
UsuńWitam wygląda cudownie :) i ta ukochana kasza manna *.*
OdpowiedzUsuńMam tylko pytanko czy można zastąpić margarynę miękkim masłem?
Oczywiście, można :)
UsuńMi wyszły z tego ciasta tylko dwa płaty i to cienkie :-/
OdpowiedzUsuńMożna ostatnia warstwę wyłożyć herbatnikami bo ciasta mi nie starczylo
OdpowiedzUsuńMozna, oczywiście. Może użyta była większa blaszka? Bo powinny wyjść 3, bardzo cienkie, blaty ciasta.
UsuńCzy kasza manna po wystudzeniu powinna być gęsta, że "łyżka staje", czy może być taka bardziej luźna?
OdpowiedzUsuńPowinna być bardzo gęsta, ponieważ po utarciu z margaryną czy masłem zrobi się odrobinę bardziej kremowa.
UsuńJaką szklanką odmierzać składniki?? 250 ml??
OdpowiedzUsuńZawsze używam szklanki o pojemności 250 ml :)
UsuńCzy ciasto moze nie stac w lodowce zeby zmieklo? Czy raczej trzymac w lodowce?
OdpowiedzUsuńJa nie trzymam tego ciasta w lodówce tylko w chłodnym miejscu, w zamkniętym szczelnie pojemniku, właśnie po to by zmiękło :)
UsuńCzy nie za dużo mleka do tej kaszy manny? Bardzo proszę o odpowiedź.Czy 1 litr mleka na pewno? Zrobiłam wg przepisu i kasza nie jest aż tak bardzo gęsta.Ma konsystencję budyniu
OdpowiedzUsuńJa tyle daję, kasza nie jest rzeczywiście bardzo sztywna, ale też nie wypływa z ciasta.
Usuń