środa, 6 maja 2015

Recenzja książki "Zielona kuchnia"

Niedawno otrzymałam do recenzji książkę pt. "Zielona kuchnia 24/7" wydawnictwa Vivante, której autorką jest blogerka Jessica Nadel . Znajdziecie ją na stronie Taniej książki. Książka ma 176 stron, miękką oprawę, napisana jest w prosty i przyjemny do czytania sposób. To zbiór ponad 100 przepisów na potrawy z zielonych warzyw. Autorka chce nas przekonać do zielonych warzyw i zachęcić do włączenia ich w swoje codzienne menu. pokazuje nam jak jeść zdrowo, smacznie i lekko, nie rezygnując przy tym ze słodyczy.






Każdy przepis opatrzony jest pięknym zdjęciem oraz tabelą wartości odżywczych. Ponadto do każdego przepisu podana jest ilość porcji, czas przygotowania oraz szczegółowo wymienione składniki i sposób wykonania przedstawiony w punktach. Zawarty jest również krótki opis charakteryzujący daną potrawę.







Książka podzielona jest na kilka kategorii:
  • Smoothies i śniadania
  • Zielone przystawki i małe przekąski
  • Zielone zupy i sałatki
  • Zielona dania główne
  • Zielone ciasta i desery
 Na samym początku znajduje się opis niektórych zielonych warzyw oraz nazwy kilku potraw z ich wykorzystaniem, które znajdziemy w książce. Dalej znajdziemy przykładowe jadłospisy na cały dzień z wykorzystaniem zieleniny.






Na samym końcu książki znajduje się indeks, czyli alfabetyczny spis wszystkich potraw zawartych w książce.

Już sama okładka zachęca do tego, by zajrzeć do książki a dość łatwe w przygotowaniu przepisy i apetyczne zdjęcia aż się proszą by je wypróbować...




4 komentarze:

  1. Bardzo ładnie zilustrowana książka :) Podoba mi się też, że są szczegóły (czas, kalorie itd.). Chyba ją zakupię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna ta książka i dużo ciekawych przepisów. No i te kolory dań :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak będę miała okazje to na pewno do niej zajrzę :D

    OdpowiedzUsuń