Do niedzielnej kawki proponuję słodkie, kaloryczne ciasto:) Ale za to jakie pyszne... A co tam! Raz się żyje! Ciasto na białkach z dodatkiem migdałów i orzechów, pokryte musem śmietanowo - czekoladowym i cienką warstwą polewy. Pycha!
Ciasto:
- 6 białek,
- 50g cukru pudru,
- 90g tartych migdałów,
- 90g tartych orzechów laskowych,
- czubata łyżka kakao,
- 100g gorzkiej czekolady.
Białka
ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Dodać migdały, orzechy i
kakao i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać posiekaną
czekoladę. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Piec
około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i pozostawić w formie.
Mus czekoladowy:
- 6 żółtek,
- 100g masła,
- 700ml śmietanki 36%,
- 200g białej czekolady,
- 4 łyżki cukru pudru.
Masło,
200 ml śmietanki i żółtka podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia!
Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż
czekolada całkowicie się rozpuści, przestudzić. Pozostałą śmietankę ubić
na sztywno wraz z dodatkiem cukru pudru. Bardzo delikatnie połączyć z
masą czekoladową. Przelać na upieczony spód, wstawić do lodówki,
najlepiej na całą noc.
Polewa:
- 200g białej czekolady,
- 200g gęstej śmietany 18%.
Czekoladę stopić na parze wraz ze śmietanką. Masę lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Schłodzić.
Źródło: Kwestia smaku
Smacznego:))
Coś pysznego, to musi być bomba smakowa! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda na dodatek, bardzo elegancko :) Jadłabym przez monitor gdyby się dało :)
ciasta migdałowe nie mają sobie równych!
OdpowiedzUsuńchyba zjadłabym samą polewę:d świetnie wygląda i na pewno jest smaczne:)
OdpowiedzUsuńMniam pyszności. Porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda to ciasto! Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńOjej, ale smaka mi narobiłaś! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo przyjemne :D
OdpowiedzUsuńCudo!
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje.
OdpowiedzUsuń