sobota, 2 maja 2015

Ciasto migdałowe z musem czekoladowym

Do niedzielnej kawki proponuję słodkie, kaloryczne ciasto:) Ale za to jakie pyszne... A co tam! Raz się żyje! Ciasto na białkach z dodatkiem migdałów i orzechów, pokryte musem śmietanowo - czekoladowym i cienką warstwą polewy. Pycha!




Ciasto:  
  • 6 białek, 
  • 50g cukru pudru, 
  • 90g tartych migdałów, 
  • 90g tartych orzechów laskowych, 
  • czubata łyżka kakao, 
  • 100g gorzkiej czekolady. 
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Dodać migdały, orzechy i kakao i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać posiekaną czekoladę. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i pozostawić w formie.

Mus czekoladowy:  
  • 6 żółtek, 
  • 100g masła, 
  • 700ml śmietanki 36%, 
  • 200g białej czekolady, 
  • 4 łyżki cukru pudru.
Masło, 200 ml śmietanki i żółtka podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia! Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści, przestudzić. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno wraz z dodatkiem cukru pudru. Bardzo delikatnie połączyć z masą czekoladową. Przelać na upieczony spód, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Polewa:  
  • 200g białej czekolady, 
  • 200g gęstej śmietany 18%.
Czekoladę stopić na parze wraz ze śmietanką. Masę lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Schłodzić.





Źródło: Kwestia smaku


                                                                          Smacznego:))
 

9 komentarzy:

  1. Coś pysznego, to musi być bomba smakowa! :)

    Pięknie wygląda na dodatek, bardzo elegancko :) Jadłabym przez monitor gdyby się dało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasta migdałowe nie mają sobie równych!

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba zjadłabym samą polewę:d świetnie wygląda i na pewno jest smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam pyszności. Porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wygląda to ciasto! Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej, ale smaka mi narobiłaś! :-)

    OdpowiedzUsuń