Frykadelki:
- 1/2kg mięsa mielonego,
- 8 cienkich plasterków boczku wędzonego,
- łyżeczka musztardy,
- bułka,
- jajko,
- sól, pieprz.
Do
mięsa dodać namoczoną w wodzie lub mleku i odciśniętą bułkę oraz jajko. Doprawić do smaku i wyrobić.
Formować krążki o średnicy ok. 8cm i grubości 0,5cm. Na każdym
położyć plaster boczku, posmarować musztardą, zwinąć i porządnie zakleić.
Sos grzybowy:
- 8 suszonych grzybów,
- łyżka masła,
- łyżka mąki pszennej,
- sól, pieprz,
Grzyby
namoczyć. Następnie je odsączyć i drobno pokroić. Zalać powstałym od namaczania wywarem oraz odrobiną wody i zagotować. Do wywaru włożyć zraziki dodać drobno pokrojone grzyby, doprawić do smaku i
dusić pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 30 min. W między czasie co najmniej raz obrócić mięso. Mąkę rozrobić z odrobiną wody, zaciągnąć nią sos.
Smacznego:))
Mmm smakowicie to wygląda :)
OdpowiedzUsuń