czwartek, 21 maja 2015

Frykadelki w sosie grzybowym

Ostatnio było sporo słodkich wpisów, więc dziś dla odmiany prosty pomysł na pyszny obiad. Właściwie to taka wariacja na temat kotletów mielonych, mianowicie mielone nadziane boczkiem i musztardą w aromatycznym sosie z suszonych grzybków...




Frykadelki:
  • 1/2kg mięsa mielonego, 
  • 8 cienkich plasterków boczku wędzonego, 
  • łyżeczka musztardy, 
  • bułka, 
  • jajko, 
  • sól, pieprz.
Do mięsa dodać namoczoną w wodzie lub mleku i odciśniętą bułkę oraz jajko. Doprawić do smaku i wyrobić. Formować krążki o średnicy ok. 8cm i grubości 0,5cm. Na każdym położyć plaster boczku, posmarować musztardą, zwinąć i porządnie zakleić.

Sos grzybowy:
  • 8 suszonych grzybów, 
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki pszennej, 
  • sól, pieprz, 
Grzyby namoczyć. Następnie je odsączyć i drobno pokroić. Zalać powstałym od namaczania wywarem oraz odrobiną wody i zagotować. Do wywaru włożyć zraziki dodać drobno pokrojone grzyby, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 30 min. W między czasie co najmniej raz obrócić mięso. Mąkę rozrobić z odrobiną wody, zaciągnąć nią sos. 




                                                             Smacznego:))
 

1 komentarz: