Składniki:
- 75dag mąki pszennej,
- 1/2 l letniej przegotowanej wody,
- 40 g świeżych drożdży,
- 3 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 50ml oleju rzepakowego,
- łyżeczka rozmarynu,
- świeżo zmielona sól morska.
Wykonanie
Do
250ml letniej wody dodać drożdże oraz cukier. Dokładnie rozmieszać,
odstawić na 10min.
Następnie dodać 2/3 mąki, resztę wody, sól i olej.
Dokładnie wymieszać drewnianą łyżka. Stopniowo dodawać resztę mąki, aż
ciasto będzie dość sztywne. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na
godzinę w ciepłe miejsce.
Nasmarować olejem blaszkę o wym. 23x33cm.
Wylepić ciastem, palcem porobić dziury w cieście. Skropić oliwą,
oprószyć rozmarynem oraz świeżo zmieloną solą morską.
Piec ok. 17min w
temp. 220st.
Smacznego:))
A wiesz, że sama nigdy go nie piekłam. Jadłam za to wiele razy. Muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko w takim razie do dzieła!
UsuńMmm zjadłabym takiej świeżutkiej, domowej :)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś, zaraz się chyba wproszę
OdpowiedzUsuńNie widzę problemu:)))
UsuńWygląda pysznie taka wyrośnięta i ładnie wypieczona.
OdpowiedzUsuń