środa, 13 maja 2015

Focaccia

Dziś tradycyjny przepis kuchni włoskiej. Focaccia, czyli taki drożdżowy chlebek z dziurami, posypany rozmarynem oraz solą morską. Idealny na przystawkę, śniadanie lub jako dodatek do wielu potraw.




Składniki: 
  • 75dag mąki pszennej, 
  • 1/2 l letniej przegotowanej wody, 
  • 40 g świeżych drożdży, 
  • 3 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki cukru, 
  • 50ml oleju rzepakowego, 
  • łyżeczka rozmarynu, 
  • świeżo zmielona sól morska.
Wykonanie

Do 250ml letniej wody dodać drożdże oraz cukier. Dokładnie rozmieszać, odstawić na 10min. 
Następnie dodać 2/3 mąki, resztę wody, sól i olej. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżka. Stopniowo dodawać resztę mąki, aż ciasto będzie dość sztywne. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. 
Nasmarować olejem blaszkę o wym. 23x33cm. Wylepić ciastem, palcem porobić dziury w cieście. Skropić oliwą, oprószyć rozmarynem oraz świeżo zmieloną solą morską. 
Piec ok. 17min w temp. 220st.




                                                                Smacznego:))
 

6 komentarzy:

  1. A wiesz, że sama nigdy go nie piekłam. Jadłam za to wiele razy. Muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm zjadłabym takiej świeżutkiej, domowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi smaka narobiłaś, zaraz się chyba wproszę

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie taka wyrośnięta i ładnie wypieczona.

    OdpowiedzUsuń