piątek, 22 maja 2015

Ciasto rabarbarowe z bezą

Sezon na rabarbar w pełni, trzeba więc z niego korzystać! Ja polecam przepis na naprawdę pyszne kruche ciasto pokryte kwaśnym rabarbarem i słodka, wilgotną bezą. Smakiem troszkę przypomina popularne ciasto o nazwie Pleśniak. Nam bardzo przypadło do gustu!




Ciasto:  
  • 500g mąki pszennej, 
  • 300g masła lub margaryny, 
  • 5 żółtek, 
  • 125g cukru, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki kakao.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Zrobić dołek, dodać żółtka i cukier, rozkłócić końcówką noża. Dodać margarynę, posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Do 1/4 ciasta dodać kakao. Obie części owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Następnie do formy na tartę o śr. 25cm zetrzeć jasne ciasto, wylepić również brzegi formy. Potem zetrzeć ciemne ciasto. Piec około 20 minut w temp. 170st.

Nadzienie:  
  • 600g rabarbaru, 
  • 2 łyżki cukru.
Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem. Wyłożyć na ciasto.

Beza:  
  • 5 białek, 
  • 200g cukru, 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.
Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać cynamon. Ubite białka wyłożyć na wierzch ciasta. Piec około 40 minut w temp. 180st.




 Źródło:  Ola in the kitchen

                                                                          Smacznego:))

Przepis dodaję do akcji:

Rabarbarowa rewolucja

7 komentarzy: