Ciasto:
- 500g mąki pszennej,
- 300g masła lub margaryny,
- 5 żółtek,
- 125g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao.
Mąkę
przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Zrobić dołek, dodać żółtka i
cukier, rozkłócić końcówką noża. Dodać margarynę, posiekać i zagnieść
gładkie ciasto. Do 1/4 ciasta dodać kakao. Obie części owinąć w folię
spożywczą i zamrozić. Następnie do formy na tartę o śr. 25cm zetrzeć
jasne ciasto, wylepić również brzegi formy. Potem zetrzeć ciemne ciasto.
Piec około 20 minut w temp. 170st.
Nadzienie:
- 600g rabarbaru,
- 2 łyżki cukru.
Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem. Wyłożyć na ciasto.
Beza:
- 5 białek,
- 200g cukru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Białka
ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać cynamon. Ubite białka
wyłożyć na wierzch ciasta. Piec około 40 minut w temp. 180st.
Źródło: Ola in the kitchen
Smacznego:))
Pyszne jedzonko :)
OdpowiedzUsuńWyszło rewelacyjnie :)!
OdpowiedzUsuńFantastyczne, uwielbiam takie ciacha!
OdpowiedzUsuńPyszne kruche, lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńMozna sie takim delektować:)
OdpowiedzUsuńMniam mniam :) Zjadłabym !! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! :)
OdpowiedzUsuń