poniedziałek, 11 maja 2015

Babka majonezowa

Ostatnio mam mniejszą wenę na pieczenie ciast i wybieram szybkie i łatwe przepisy. Takie jak na przykład ta babka. Jej wykonanie wraz z pieczeniem zajmie nam nie więcej niż godzinę. Babka dzięki dodatkowi majonezu jest wilgotna, nie za słodka i ma piękny żółty kolor, poza tym majonez w ogóle nie jest w cieście wyczuwalny. Musicie koniecznie wypróbować!





Składniki:  
  • 6 jajek, 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej, 
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 
  • 1 i 1/3 szklanki cukru, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 5 łyżek Majonezu Kętrzyńskiego stołowego
  • kilka kropel aromatu śmietankowego. 
Wykonanie

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem na puszystą masę. Dodać majonez, utrzeć. Wszystkie suche składniki przesiać do miseczki, dodać do żółtek wraz z kilkoma kroplami aromatu śmietankowego, wymieszać.  Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. 
Ciasto przelać do przygotowanej formy na babkę. Piec około 40 minut w temp. 180st.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.










                                                                      Smacznego:))

 

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam :-) robiłam taką kilka razy i bardzo wszystkim smakowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna :) Takiej jeszcze nie piekłam!

    OdpowiedzUsuń
  3. piekne zdjecia babki wyglada bardzo leciutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne są te majonezowe babeczki. idealna do szklanki kawy czy herbaty

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam majonezowe baby, są pyszne i zawsze się udają :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam babkę majonezową :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Znam tę babkę, jest świetna w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  9. Też piekłam babkę z majonezem jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń