piątek, 29 maja 2015

Ciasto z bananami i galaretką bez pieczenia

Zazwyczaj nie mamy zbyt wiele czasu na to, by przygotować coś słodkiego. Wtedy zawsze sprawdzają się ciasta na zimno. Dziś mam dla Was przepis na bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto z masą budyniową i bananami pokryte galaretką.





Składniki: 
Wykonanie

Na dnie blaszki o wym. 25x25cm rozłożyć warstwę ciastek. 
3 szklanki mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budynie i wlać na gotujące się mleko. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego przestygnięcia. 
W między czasie rozpuścić galaretkę w 3 szklankach wrzątku i ostudzić. 
Miękkie masło utrzeć, w trakcie ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu. 
1/3 kremu wylać na ciastka, rozłożyć plasterki banana i przykryć kolejną warstwą ciastek. Ponownie wylać 1/3 masy, rozłożyć plastry banana i przykryć warstwą herbatników. Wylać resztę ciasta i ułożyć pozostałe plastry banana. Zalać tężejącą galaretką. 
Wstawić na całą noc do lodówki.









Źródło: Zjem to!


                                                                             Smacznego:))
 

15 komentarzy:

  1. bardzo smaczna propozycja na lato :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne to ciasto! Lubię takie z bananem i galaretką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pewnie pyszne
    można użyć mniej cukru ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można, choć ciasto nie jest mocno słodkie:)

      Usuń
  4. Ciasto nie dość, że ładnie wygląda to jeszcze rewelacyjnie smakuje! Robiłam wczoraj do imieninowe kawki i jestem zachwycona, goście zresztą też 😃 Super łatwy przepis i przepyszny efekt czego chcieć więcej? Dziękuje ! 😄

    OdpowiedzUsuń
  5. Tylko czy 3 szklanki wrzątku do 1 galaretki nie jest za dużo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też sobie to pytanie zadałam biorąc się za to przepyszne ciasto. W przepisie jest duża galaretka, ja użyłam dwie takie standardowe i było dobrze :)

      Usuń
  6. czy ta masa wychodzi zadka ?? bo mi taka wyszla ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też taka wyszła myślę że 3 szklanki mleka to wystarczająco nie 4:)

      Usuń
    2. Ja robię z 4 szklanek mleka i daję trzy opakowania budyniu po 40g każdy. I masa nie jest za rzadka.

      Usuń
  7. Czy 4 szklanki mleka to nie za dużo? Masa wyszła bardzo rzadka ciężko ukroic kawałek ciasta bo się z niego wylewa :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisałam powyżej, ja daję 4 szklanki mleka i trzy opakowania budyniu po 40g i masa nie jest rzadka. Według przepisu na opakowaniu budyniu na 1 litr mleko wystarczą 2 paczki, a ja daję trzy, więc nie powinien być za rzadki.

      Usuń