Składniki:
- 350g herbatników,
- 4 szklanki mleka,
- 120g budyniu śmietankowego (użyłam Master Cook),
- 200g masła,
- szklanka cukru,
- 4 banany,
- 150g galaretki pomarańczowej (użyłam master Cook).
Wykonanie
Na
dnie blaszki o wym. 25x25cm rozłożyć warstwę ciastek.
3 szklanki mleka
zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budynie i wlać na gotujące
się mleko. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i
odstawić do całkowitego przestygnięcia.
W między czasie rozpuścić
galaretkę w 3 szklankach wrzątku i ostudzić.
Miękkie masło utrzeć, w
trakcie ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu.
1/3 kremu wylać na
ciastka, rozłożyć plasterki banana i przykryć kolejną warstwą ciastek.
Ponownie wylać 1/3 masy, rozłożyć plastry banana i przykryć warstwą
herbatników. Wylać resztę ciasta i ułożyć pozostałe plastry banana.
Zalać tężejącą galaretką.
Wstawić na całą noc do lodówki.
Źródło: Zjem to!
Smacznego:))
bardzo smaczna propozycja na lato :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFajne to ciasto! Lubię takie z bananem i galaretką :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe to ciacho :-)
OdpowiedzUsuńsmakowite ciacho :)
OdpowiedzUsuńpewnie pyszne
OdpowiedzUsuńmożna użyć mniej cukru ?
Oczywiście, że można, choć ciasto nie jest mocno słodkie:)
UsuńCiasto nie dość, że ładnie wygląda to jeszcze rewelacyjnie smakuje! Robiłam wczoraj do imieninowe kawki i jestem zachwycona, goście zresztą też 😃 Super łatwy przepis i przepyszny efekt czego chcieć więcej? Dziękuje ! 😄
OdpowiedzUsuńTylko czy 3 szklanki wrzątku do 1 galaretki nie jest za dużo...
OdpowiedzUsuńTeż sobie to pytanie zadałam biorąc się za to przepyszne ciasto. W przepisie jest duża galaretka, ja użyłam dwie takie standardowe i było dobrze :)
Usuńczy ta masa wychodzi zadka ?? bo mi taka wyszla ;/
OdpowiedzUsuńMi też taka wyszła myślę że 3 szklanki mleka to wystarczająco nie 4:)
UsuńJa robię z 4 szklanek mleka i daję trzy opakowania budyniu po 40g każdy. I masa nie jest za rzadka.
UsuńCzy 4 szklanki mleka to nie za dużo? Masa wyszła bardzo rzadka ciężko ukroic kawałek ciasta bo się z niego wylewa :/
OdpowiedzUsuńTak jak pisałam powyżej, ja daję 4 szklanki mleka i trzy opakowania budyniu po 40g i masa nie jest rzadka. Według przepisu na opakowaniu budyniu na 1 litr mleko wystarczą 2 paczki, a ja daję trzy, więc nie powinien być za rzadki.
Usuń