wtorek, 5 maja 2015

Muffinki z truskawkami

Mam jeszcze spory zapas mrożonych owoców, szczególnie truskawek. Lada moment pojawią się już w moim ogródku świeże truskawki, dlatego sukcesywnie zaczęłam wykorzystywać te zamrożone. Tym razem zrobiłam muffinki. Wyszły bardzo wilgotne i chrupiące zarazem, a dodatek cynamonu bardzo wzbogacił ich smak:) Bardzo szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają z talerza!




Składniki: 
  • 220g masła, 
  • 3 czubate szklanki mąki pszennej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 
  • 2 jajka, 
  • 1 i 1/4 szklanki mleka, 
  • 2 szklanki truskawek (mogą być mrożone), 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru. 
Wykonanie

Do miski przesiać wszystkie suche produkty. Masło stopić i przestudzić. Mleko wymieszać z rozkłóconymi jajkami i stopionym masłem. Dodać suche produkty, delikatnie wymieszać szpatułką, ale bardzo krótko. Następnie dodać pokrojone w plasterki truskawki lub rozmrożone, odsączone, nie krojone. Na sam koniec dodać cukier, by muffinki były chrupiące. 
Krótko zmieszać i rozłożyć do przygotowanych foremek na muffinki. 
Piec około 20 minut w temp. 190st. 
Ostudzić i podawać.






Zacznij żyć EKO, sprawdź nasze produkty: mączka migdałowa, maca, cukry z całego świata oraz wiele więcej!


                                                                           Smacznego:))
 

10 komentarzy:

  1. Pyszne. To ja poproszę jedną do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie babeczki, z truskawkami niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
  3. jak z truskawkami to bym nie odmówiła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ te muffinki musiały być pyszne! :)
    Wyglądają bardzo apetycznie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapachniało latem :) Chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  6. Z truskawkami muffinki są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Za niedługo sezon na świeże truskawki, trzeba wypróbować.

    OdpowiedzUsuń