wtorek, 2 czerwca 2015

Bułki z przedziałkiem

Domowe pieczywo po prostu nie ma sobie równych! Ja uwielbiam bułki popularnie zwane poznańskimi, w końcu jednak postanowiłam sama je upiec. Okazały się bardzo łatwe w przygotowaniu a jeśli chodzi o smak, to śmiało mogą ze sobą konkurować. Są przepyszne!





Składniki:  
  • 500g mąki pszennej, 
  • 12g świeżych drożdży, 
  • 200ml letniego mleka, 
  • jajko, 
  • 20g masła, 
  • 2 łyżeczki cukru, 
  • łyżeczka soli.
Wykonanie

W 50ml letniego mleka rozpuścić drożdże wraz z cukrem. Odstawić na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
Mąkę przesiać, dodać sól, jajko, masło i zaczyn. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Zagniatać około 5 minut, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Uformować kulę, ułożyć w misce i przykryć ściereczką. Pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu. 
Następnie ciasto ponownie zagnieść, odrywać małe porcje i formować okrągłe bułeczki. Układać od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na kolejne 30 minut. 
Następnie tępą stroną noża oprószoną mąką zrobić na środku bułek przedziałki, prawie do samego spodu.
Piec około 15 minut w temp. 200st.





 


Źródło: Niebieska pistacja


                                                                    Smacznego;))
 

3 komentarze: