Składniki:
- 500g mąki pszennej,
- 12g świeżych drożdży,
- 200ml letniego mleka,
- jajko,
- 20g masła,
- 2 łyżeczki cukru,
- łyżeczka soli.
Wykonanie
W
50ml letniego mleka rozpuścić drożdże wraz z cukrem. Odstawić na około
15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiać, dodać sól, jajko,
masło i zaczyn. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Zagniatać około 5
minut, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Uformować kulę, ułożyć
w misce i przykryć ściereczką. Pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu.
Następnie ciasto ponownie zagnieść, odrywać małe porcje i formować
okrągłe bułeczki. Układać od razu na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Odstawić na kolejne 30 minut.
Następnie tępą stroną noża
oprószoną mąką zrobić na środku bułek przedziałki, prawie do samego
spodu.
Piec około 15 minut w temp. 200st.
Źródło: Niebieska pistacja
Smacznego;))
Genialna bułka! Domowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis. Wyglądają super:)
OdpowiedzUsuńWyglądają wybornie :)!
OdpowiedzUsuń