Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- jajko,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 200g masła lub margaryny,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka śmietany 12%,
- marmolada.
Wykonanie
Mąkę
przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Zrobić
dołeczek, wbić jajko, dodać śmietanę. Rozbełtać końcówką noża. Dodać
margarynę, całość posiekać i zagnieść kruche ciasto.
Ciasto
rozwałkować na grubość 4mm i radełkiem wyciąć kwadraty o boku długości około
5cm. Każdy kwadrat naciąć lekko w 4 miejscach na liniach przekątnych.
Na środku nałożyć trochę marmolady i zlepiać do środka brzegi tworząc
małe wiatraczki.
Piec około 15 minut w temp. 180st.
Źródło: "Słodki świat Kasi"
Smacznego:))
Ale fajne te wiatraczki. Porywam kilka do kawki i biegnę dalej :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne wiatraczki, pycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie słodkie maleństwa;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysl na pyszne ciasteczka
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa - kiedyś często robiło się u mnie w domu tego typu wypieki, może czas powrócić do tamtej tradycji ;-)
OdpowiedzUsuńCoś do kawki lub do mleczka, pycha.
OdpowiedzUsuń