wtorek, 9 kwietnia 2013

Biała kiełbasa zapiekana z fasolą

Jeśli komuś znudziła się już tradycyjna biała kiełbasa z chrzanem polecam jej połączenie z fasolą. Dzięki temu jest sycąca, więc świetnie może zastąpić drugie danie, ale doskonale też sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania.



Składniki:
300g białej fasoli Jaś,
6 białych kiełbasek,
listek laurowy,
5 kulek ziela angielskiego,
1/2 łyżeczki suszonej szałwii,
1/2 łyżeczki tymianku,
1/3 szkl. koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz,
łyżeczka przyprawy np. Kucharek.


Przygotowanie


Fasolę zalać wodą i moczyć przez całą noc. Następnie dodać listek laurowy oraz ziele angielskie i ugotować na małym ogniu do miękkości (ok.1,5godz). Posolić i pozostawić ją w wodzie. Kiełbaski ponakłuwać, przełożyć do garnka, zalać 2 szkl. wody i dodać przyprawę np. Kucharek. Gotować ok. 15 min na małym ogniu. Następnie kiełbaski wyjąć, a do połowy powstałego wywaru dodać koncentrat pomidorowy. Fasolę odcedzić, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć kiełbaski, lekko wciskając je w fasolę. Zalać pomidorowym wywarem, oprószyć tymiankiem i szałwią. Piec ok. 25min w temp. 160st.
 
 


Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 


12 komentarzy:

  1. ta wersja przypadnie do gustu mężowi;)
    Gratuluję wygranej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na insze podanie białej kiełbaski:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A może by tak podać źródło przepisu bo został skopiowany z Kwestii Smaku!!

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł :)) a podpieczone kiełbaski na pewno smakują dużo lepiej niż gotowane :))
    pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  5. Drogi anonimowy przepraszam bardzo, ale nie zaglądałam na tamtą stronę a przepis wymyśliłam sama z mężem...

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy z ciekawości zajrzałam na stronę Kwesta smaku i widzę, że post, pomijam juz to, że nieco inny od mojego, został tam dodany 25marca, a ja mój przepis dodałam tutaj http://www.gotujmy.pl/biala-kielbasa-zapiekana-z-fasola,przepisy,185332.html
    16 marca. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo apetycznie, mimo że nie przepadam za białą kiełbasą ;)
    dziękuję za udział w akcji i przesyłam pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  8. To witam w klubie, ja też nie przepadam za białą kiełbasą, ale mąż bardzo ją lubi:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie skrzyżowanie fasolki po bretońsku i pomysłu na białą kiełbasę, kreatywnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie dania. A białą kiełbasę uwielbiam, ale niestety dawno jej nie robiłam, a szkoda, bo jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cieszę się, że podoba Wam się takie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń