Składniki:
300g białej fasoli Jaś,
6 białych kiełbasek,
listek laurowy,
5 kulek ziela angielskiego,
1/2 łyżeczki suszonej szałwii,
1/2 łyżeczki tymianku,
1/3 szkl. koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz,
łyżeczka przyprawy np. Kucharek.
Przygotowanie
Fasolę zalać wodą i moczyć przez całą noc. Następnie
dodać listek laurowy oraz ziele angielskie i ugotować na małym ogniu do
miękkości (ok.1,5godz). Posolić i pozostawić ją w wodzie. Kiełbaski ponakłuwać,
przełożyć do garnka, zalać 2 szkl. wody i dodać przyprawę np. Kucharek. Gotować ok.
15 min na małym ogniu. Następnie kiełbaski wyjąć, a do połowy powstałego wywaru
dodać koncentrat pomidorowy. Fasolę odcedzić, ułożyć na dnie naczynia
żaroodpornego, na wierzchu ułożyć kiełbaski, lekko wciskając je w fasolę. Zalać
pomidorowym wywarem, oprószyć tymiankiem i szałwią. Piec ok. 25min w temp.
160st.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
ta wersja przypadnie do gustu mężowi;)
OdpowiedzUsuńGratuluję wygranej:)
Bardzo fajny pomysł na insze podanie białej kiełbaski:)
OdpowiedzUsuńA może by tak podać źródło przepisu bo został skopiowany z Kwestii Smaku!!
OdpowiedzUsuńfajny pomysł :)) a podpieczone kiełbaski na pewno smakują dużo lepiej niż gotowane :))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Drogi anonimowy przepraszam bardzo, ale nie zaglądałam na tamtą stronę a przepis wymyśliłam sama z mężem...
OdpowiedzUsuńAnonimowy z ciekawości zajrzałam na stronę Kwesta smaku i widzę, że post, pomijam juz to, że nieco inny od mojego, został tam dodany 25marca, a ja mój przepis dodałam tutaj http://www.gotujmy.pl/biala-kielbasa-zapiekana-z-fasola,przepisy,185332.html
OdpowiedzUsuń16 marca. Pozdrawiam!
Mena P dziękuję bardzo:):)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie, mimo że nie przepadam za białą kiełbasą ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję za udział w akcji i przesyłam pozdrowienia!
To witam w klubie, ja też nie przepadam za białą kiełbasą, ale mąż bardzo ją lubi:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTakie skrzyżowanie fasolki po bretońsku i pomysłu na białą kiełbasę, kreatywnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania. A białą kiełbasę uwielbiam, ale niestety dawno jej nie robiłam, a szkoda, bo jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że podoba Wam się takie połączenie:)
OdpowiedzUsuń