Składniki:
1,5kg ćwiartek z kurczaka,
3 duże marchewki,
puszka groszku,
5 jajek,
50g żelatyny,
kilka gałązek natki pietruszki,
sól, pieprz,
wydmuszki.
Przygotowanie
Mięso ugotować w ok. 3 litrach wody gotować do
miękkości, ok. 40min. Wyjąć mięso oraz marchew, lekko przestudzić i drobno
pokroić. Rosół doprawić do smaku solą i pieprzem. Całą paczkę żelatyny rozpuścić
w 1/2 szkl. zimnej wody i wlać do rosołu. Dobrze wymieszać. Jajka ugotować na
twardo, oskubać i pokroić w kostkę. W wydmuszkach ułożyć trochę mięsa, na to
pokrojoną w kosteczkę marchewkę, odsączony groszek oraz jajka. Zalać gorącym
wywarem. Wstawić do wytłoczek od jajek i wstawić do lodówki, by całkiem stężało,
na całą noc. Następnie delikatnie oskubać skorupki z galarety.
Smacznego:)
” Współorganizatorem konkursu jest CupoNation, strona z kuponami rabatowymi do wielu sklepów oraz blog Pyszna Kuchnia”.
” Współorganizatorem konkursu jest CupoNation, strona z kuponami rabatowymi do wielu sklepów oraz blog Pyszna Kuchnia”.
Przepis dodaję do akcji:
Genialny pomysł na Wielkanoc! :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na podanie i urozmaicenie zwykłych galaret :) robi wrażenie!
OdpowiedzUsuńWyglądają odlotowo! Jest czym zaskoczyć gości :)
OdpowiedzUsuńDzięki:) A jajka rzeczywiście zrobiły na gościach duże wrażenie;)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy sposób podania.
Pozdrawiam :-)
Dziękuję:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJak w wydmuszkę włożyć mięso i marchewki i całą resztę?
OdpowiedzUsuńTrzeba nieco powiększyć otworek :)
Usuń