poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Jajka w galarecie

Na ważne okazje zawsze przygotowuję galaretę z nóżek, w moich rodzinnych stronach mówi się na to Galat. Tym razem zrobiłam je w skorupkach od jajek, zrobiły furrorę:) Bardzo ładnie się prezentują i są ciekawą odmianą na świątecznym stole...




Składniki:
1,5kg ćwiartek z kurczaka,
3 duże marchewki,
puszka groszku,
5 jajek,
50g żelatyny,
kilka gałązek natki pietruszki,
sól, pieprz,
wydmuszki.
 
Przygotowanie
 
 
Mięso ugotować w ok. 3 litrach wody gotować do miękkości, ok. 40min. Wyjąć mięso oraz marchew, lekko przestudzić i drobno pokroić. Rosół doprawić do smaku solą i pieprzem. Całą paczkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl. zimnej wody i wlać do rosołu. Dobrze wymieszać. Jajka ugotować na twardo, oskubać i pokroić w kostkę. W wydmuszkach ułożyć trochę mięsa, na to pokrojoną w kosteczkę marchewkę, odsączony groszek oraz jajka. Zalać gorącym wywarem. Wstawić do wytłoczek od jajek i wstawić do lodówki, by całkiem stężało, na całą noc. Następnie delikatnie oskubać skorupki z galarety.
 
 








Smacznego:)


” Współorganizatorem konkursu jest CupoNation, strona z kuponami rabatowymi do wielu sklepów oraz blog Pyszna Kuchnia”.
 
Przepis dodaję do akcji:
 

 Kolorowe śniadanie wielkanocne

6 komentarzy:

  1. Genialny pomysł na Wielkanoc! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na podanie i urozmaicenie zwykłych galaret :) robi wrażenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają odlotowo! Jest czym zaskoczyć gości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki:) A jajka rzeczywiście zrobiły na gościach duże wrażenie;)

    OdpowiedzUsuń

  5. Bardzo ciekawy sposób podania.
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń