niedziela, 28 kwietnia 2013

Czekoladowe ciasto z masą budyniową i bezami

Dzisiaj mam dla Was pyszne, ciemne ciasto połączone z czekoladową masą budyniową. A na wierzchu słodkie, chrupiące bezy, czekolada i wórki kokosowe... Idealne połącznie. Ciasto wynalazłam w zapiskach mamy mojego męża.



Ciasto:
1i1/2 szkl. mąki pszennej,
szkl. drobnego cukru do wypieków,
3 jajka,
1/2 szkl. mleka,
2 łyżki kakao,
125g masła lub margaryny,
łyżka powideł śliwkowych,
łyżeczka proszku do pieczenia.



Mleko zmieszać z kakao. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodawać kolejno jajka. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Na koniec powoli wlewać mleko zmieszane z kakao. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm i piec ok. 25 min w temp. 170st. Wyjąć z formy i ostudzić.


Masa czekoladowa:
4 szkl. mleka,
3 budynie czekoladowe bez cukru (każdy 40g),
2 jajka,
2 czubate łyżki mąki pszennej,
375g masła lub margaryny,
2 łyżeczki kakao,
szkl. cukru pudru,
kilka kropli aromatu rumowego.


W szkl. mleka dokładnie rozmieszać sypkie budynie, rozkłócone jajka oraz przesianą mąkę. Resztę mleka zagotować, na gotujące się mleko powoli wlewać rozmieszane budynie, ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dosypywac cukier puder oraz kakao. Ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej.


Dodatkowo:
10 dag bez,
2 płaskie łyżki czekolady w proszku,
wiórki kokosowe.


Na ciasto wykładamy połowę masy czekoladowej, posypujemy połową pokruszonych bez. Przykrywamy resztą masy czekoladowej, posypujemy cienko czekoladą w proszku, wiórkami oraz resztą pokruszonych bez. Przechowujemy w lodówce.







Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 



5 komentarzy: