piątek, 26 kwietnia 2013

Chłodnik wiosenny

W sklepach pełno nowalijek, u mnie w ogródku też już pojawiają się pierwsze warzywka... Wiosną, po długiej zimie lubimy zjeść coś lekkiego, niskokalorycznego i przepełnionego warzywami . Taki jest właśnie ten chłodnik. Poza tym, jest przydządzany na kefirze i serku wiejskim, a nie jak w większości przypadków na jogurcie naturalnym...





Składniki:
400 g kefiru,
200 g serka wiejskiego,
1 duży ogórek,
pęczek rzodkiewek,
łyżka posiekanego koperku,
1 cebula dymka ze szczypiorkiem,
ząbek czosnku,
sól,
pieprz ziołowy.


Przygotowanie


Ogórka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę umyć pokroić w dość dużą kostkę. Cebulę drobno posiekać wraz ze szczypiorkiem. Rzodkiewkę zmieszać z ogórkiem i dymką. Wymieszać ze świeżo posiekanym koperkiem. Dodać drobno posiekany czosnek, kefir i serek, doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.
 
 
 
Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 


2 komentarze: