piątek, 5 kwietnia 2013

Mazurek kokosowo-czekoladowy z nutką pomarańczy

Co prawda już po Świętach, ale mam dla Was jeszcze jeden wielkanocny wpis, którego nie zdążyłam dodać przed Świętami. To pyszny mazurek na kruchym cieście z masą śmietanowo- kokosowo- czekoladową, z dodatkiem orzechów włoskich i skórki pomarańczowej. Nie jest mocno słodki, pychota!



Ciasto:
300g mąki pszennej,
1 całe jajko +1 żółtko,
150g cukru,
150g masła lub margaryny.


Mąkę przesiać, dodać jajko oraz żółtko, cukier i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1/2 godz, do zamrażalnika. Następnie wyłożyć na dno przygotowanej formy o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Ostudzić.
 
 
Masa:
2 szkl. śmietanki 30%,
200g wiórków kokosowych,
200g cukru,
100g mlecznej czekolady,
50g orzechów włoskich,
50g masła lub margaryny,
2 łyżeczki skórki pomarańczowej,
2 łyżeczki żelatyny.


Śmietankę, cukier, masło i połamaną na kawałki czekoladę przełożyć do garnka, zagotować i zdjąć z ognia. Orzechy i skórkę pomarańczową drobno posiekać. Wraz z wiórkami dodać do masy. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody. Odstawić na 5 min, następnie, podgrzewając, rozpuścić. Dodać do masy, dokładnie wymieszać i odstawić, aż całkiem ostygnie. Wylać na ciasto. Udekorować wg uznania.
 
Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 


2 komentarze:

  1. Świetny mazurek, pięknie ozdobiony :) Dzięki za pyszny wpis do mojej akcji na durszlaku. Serdecznie pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń