środa, 3 kwietnia 2013

Babka cytrynowo-kakaowa

Babka to jedno z najszybszych i łatwiejszych ciast, jednocześnie obowiązkowa na wielkanocnym stole. Ja w tym roku upiekłam babkę z przepisu Doroty, lekko go zmodyfikowałam. Wyszła pyszna, idaelnie smakuje z kleksem bitej śmietany!



Składniki:
220g masła lub margaryny,
370g mąki pszennej,
2 kisiele cytrynowe,
2 łyżki kakao,
3/4 szkl. wody,
1i1/4 szkl. cukru,
1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 jajka.
Przygotowanie
Margarynę stopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodawać po łyżce stopionego masła oraz wody. Mąkę przesiać z proszkiem, dodawać po trosze do ciasta. Do 1/3 masy dodać kakao, do reszty kisiele. Białka ubić na sztywną pianę, 1/3 dodać do masy kakaowej, resztę do cytrynowej. Wymieszać. Wylewać na przemian warstwy ciasta do formy na babkę. Piec ok. 50-60min w temp. 190st. Ostudzić. Polukrować- ja lukier zrobiłam z cukru pudru i soku z cytryny.








Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:


9 komentarzy:

  1. To polączenie smakow musiało być cudowne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna wyszła Ci ta babka :))) bardzo podoba mi się jej wygląd i zastanawia mnie czy te rożki, bruzdy same z siebie tak wyszły, czy masz na to jakis patent :)))
    dziękuję za inspirację i pozdrawiam serdecznie,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję:) Olinko jeśli chodzi Ci ogólnie o kaształt babki to użylam formy silikonowej w kształcie róży, stąd jej wygląd:) A co do brązowych pasków ciasta, wylewałam je na przemian z jasnym i same takie wyszły:):) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. witaj

    babka smakuje rewelacyjnie, ale ja nie mialam takiej foremki. Jednak planuje zakup, czy mozesz mi napisac jakiej firmy jest ta silikonowa foremka w ksztalcie rozy. Sa rozne od 13 zl do 59zl. Jest to gruby silikon??? Czy smarowałaś czyms foremke??
    pozdrawiam
    Kate

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tą foremkę kupiłam w Lidlu więc nie jest firmowa. O ile dobrze pamiętam kosztowała jakieś 12-15zł. Jest na tyle gruba, że nie trzeba jej w ogóle natłuszczać! Po lekkim przestudzeniu bez problemu wychodzi z formy:) Naprawdę polecam takie silikonowe formy!

      Usuń
  5. dziekuje za odpowiedz

    mozesz mi powiedziec, czy to taka forma np:
    http://allegro.pl/forma-do-babki-tortu-silikonowa-pavoni-roza-i5255520312.html
    ona ma dziurke w srodku czy moze to jest bez dziury taka:
    http://allegro.pl/silikonowa-babka-kwiat-forma-do-pieczenia-roza-i4899523536.html

    mialam juz silkonowa forme do babki, ale za chusteczke nie chcialy z niej babki wychodzic, ale skoro polecasz to skusze sie, bo bardzo ladnie to wyglada..

    OdpowiedzUsuń
  6. a zapomnialabym,prosze napisz mi wymiary swojej formy, tzn srednica i wysokosc
    dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo prosxze o odpowiedz

    dziekuje kate

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, zapomniałam. Foremkę mam taką jak ta pierwsza, z dziurą:) Wymiary ma identyczne jak ta na allegro, jedynie cena tam jest o wiele wyższa;)

      Usuń