niedziela, 21 kwietnia 2013

Sałatka chińska z warzywami

Nie jestem zwolenniczką zupek chińskich, ale w tej postaci jestem skłonna je tolerować:) Tym bardziej, że wiosną szukamy przepisów przepełnionych warzywami. Sałatka jest bardzo sycąca i łączy w sobie wiele różnych składników, w tym warzywa oraz pyszne kawałki kurczaka;)


 




Składniki:

2 filety z piersi kurczaka,
2 pomidory,
1/3 kapusty pekińskiej,
puszka czerwonej fasoli,
puszka groszku,
puszka kukurydzy,
3 jajka ugotowane na twardo,
łyżeczka przyprawy do gyrosa,
1 łagodna zupka chińska,
1 pikantna zupka chińska,
sól ziołowa,
pieprz,
4 łyżki majonezu,
olej rzepakowy,
2 łyżki natki pietruszki.
 
 
Przygotowanie
 
 
Makaron z obu zupek pokruszyć, wymieszać, dodać załączone przyprawy (bez dołączonego oleju!). Zalać szklanką wrzątku, odstawić do ostygnięcia. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju rzepakowego, pod koniec smażenia oprószyć przyprawą do gyrosa. Przełożyć do miseczki i ostudzić. Pomidory umyć, pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Fasolę, groszek i kukurydzę przerzucić na durszlak, przelać wodą i odstawić by ociekły z nadmiaru wody. Jajka oskubać, i pokroić w kostkę. Wszystko połączyć, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem oprószyć posiekaną natki pietruszki.





Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 


2 komentarze: