piątek, 4 marca 2016

Słodkie jajeczne oczka

Ostatnio bardzo często duża popularnością cieszą się u nas wszelkie ciasteczka;) Dziś trochę nietypowa i bardzo efektowna wersja ciastek w kształcie jajek. Nietypowe, ale bardzo smaczne:) Ślicznie będą wyglądały na wielkanocnym stole!




 
Ciasto:  
  • 300 g mąki pszennej, 
  • 100 g cukru, 
  • 150g białego półtłustego sera, 
  • jajko, 
  • 5 łyżek mleka, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego, 
  • szczypta soli.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, cukry, mleko, jajko,olej i biały ser (nie trzeba go mielić). Całość posiekać i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 8 części. Każdą część spłaszczać, formować owalne ciastka, dnem szklanki zrobić lekkie wgłębienia.

Dodatkowo: 
  • 400ml mleka, 
  • budyń waniliowy bez cukru (40g), 
  • 60g cukru, 
  • 6 połówek brzoskwiń z puszki.
W 50 ml mleka rozrobić budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony proszek budyniowy i, stale mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Gorący wlać we wgłębienia ciastek. Na wierzchu ułożyć po połówce odsączonej brzoskwini. Piec około 20-25 minut w temp. 200st. 






                                                                        Smacznego:))
 

5 komentarzy: