Składniki:
- 4 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- 170g masła lub margaryny,
- łyżka cukru waniliowego,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250g serka mascarpone,
- biała polewa do dekoracji (użyłam Helio).
Wykonanie:
Miękkie
masło utrzeć na gładką masę, dodać serek mascarpone, dokładnie
zmiksować. Następnie dodawać kolejno jajka, jedno po drugim, po każdym
dokładnie miksując. Nic się nie przejmujcie, jeśli masa się zważy:)
Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do
pieczenia, dodać do ciasta. Chwilę ucierać, aż składniki się połączą.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy metalowej
lub do formy silikonowej, nie wymagającej natłuszczania. Równomiernie
rozsmarować. Piec około 50-60 minut w temp. 160st. Ostudzić i polać
polewą.
Smacznego:))
Jest przepiękna! :)
OdpowiedzUsuńAle pyszna:)
OdpowiedzUsuńCudna :)
OdpowiedzUsuńCzy możesz podać jaki ma być wymiar foremki, chociaż mniej więcej?
OdpowiedzUsuńMoja foremka ma śr. ok. 23cm i wysokość 12cm.
Usuń