piątek, 25 marca 2016

Blok czekoladowy z bakaliami

Na pewno każdy z Was choć raz w życiu jadł blok czekoladowy, prawda? Ja pamiętam ten smak z dzieciństwa, choć moja mama robiła go na dużej blaszce i blok był cienki jak czekolada. Był też bardzo twardy, choć nie wiem dlaczego. My wolimy go w wersji takich plastrów. Blok według tego przepisu jest słodki, lecz nie za słodki, nie za twardy, wypełniony chrupiącymi bakaliami... Pycha! 
W Kauflandzie znajdziecie bardzo fajne keksówki w promocyjnych cenach! 




Składniki:  
  • 500g mleka w proszku, 
  • 1/2 szklanki zwykłego mleka, 
  • 250g masła lub margaryny, 
  • 1/3 lub 1/2 szklanki cukru, 
  • łyżka kakao, 
  • 150g herbatników, 
  • 2 łyżki rodzynek (użyłam Kresto), 
  • szklanka dowolnych bakalii.
Wykonanie:

Masło lub margarynę zagotować wraz ze zwykłym mlekiem i cukrem. Zdjąć z ognia, dodać mleko w proszku oraz kakao i dokładnie wymieszać. 
Herbatniki pokruszyć, lecz nie za drobno. Bakalie posiekać. Do masy dodać pokruszone herbatniki, posiekane bakalie oraz rodzynki, dokładnie wymieszać. 
Foremkę keksówkę wyłożyć folią spożywczą, przełożyć masę, równomiernie rozsmarować i odstawić na co najmniej 6 godzin lub na całą noc. Blok wyjąć z formy i ostrożnie odkleić folię spożywczą. 


 



                                                          Smacznego:))
 

1 komentarz: