niedziela, 6 marca 2016

Herbaciane babeczki z musem truskawkowym i kremem mascarpone

Mam jeszcze trochę zapasu mrożonych truskawek, czas więc je jakoś zacząć wykorzystywać. Malutką porcję owoców wykorzystałam do przygotowania musu idealnego do nadziania babeczek i udekorowania kremu. Do babeczek dodałam trochę zielonej herbaty, dzięki czemu są nieco wilgotne. Dla jeszcze lepszego efektu nadziałam je po upieczeniu odrobiną musu. Całość dopełnia chmurka z mascarpone oraz esy-floresy z reszty musu. Babeczki po prostu rozpływają się w ustach... 




Babeczki: 
Miękkie masło utrzeć na gładką masę. Dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodać do ciasta. Krótko zmiksować. Na koniec dodać 1/2 szklanki przestudzonej zielonej herbaty. Krótko zmiksować. Ciasto przełożyć do silikonowych foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości. Jeśli używacie metalowych foremek należy wyłożyć je papilotkami. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Krem i mus truskawkowy:  
  • 250g serka mascarpone, 
  • 150g masła, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 200g truskawek (mogą być mrożone). 
Oczyszczone (lub rozmrożone) truskawki zmiksować blenderem na papkę. Dodać łyżkę cukru. Miękkie masło utrzeć z serkiem mascarpone o temp. pokojowej i pozostałym cukrem.
Na środku każdej babeczki zrobić mały otwór, włożyć w niego mus truskawkowy, można do tego użyć szprycy. Następnie udekorować kremem mascarpone i pozostałym musem. Przy pomocy wykałaczki zrobić esy-floresy.






                                                                     Smacznego:))\


Przepis dodaję do akcji Babki, babeczki na FB  

Razem ze mną piekli:

17 komentarzy:

  1. Bajeczny wygląd i nie wątpię że równie fantastyczny smak :) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. One musza byc pyszne, dzieki za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne babeczki, dodatek musu mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne babeczki, dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne babeczki, aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne babeczki...dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ich smak musi być bajeczny! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No,no, no 😊 co za kusząca propozycja 😊 dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm... wyglądają bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam czy ten krem nadaje się do robienia np. róż. Czy będzie na tyle sztywny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety obawiam się, że krem nie jest na tyle sztywny, by nadał różom ładny kształt.

      Usuń
  12. pysznosci ;-) dziękuję za wspólne pieczenie;-)

    OdpowiedzUsuń