Babeczki:
- 4 jajka,
- 250g mąki pszennej,
- 250g cukru,
- 1/2 szklanki zielonej herbaty (użyłam Inspiracja - Czas na herbatę),
- 200g masła lub margaryny,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Miękkie
masło utrzeć na gładką masę. Dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie
miksując. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą
oczyszczoną, dodać do ciasta. Krótko zmiksować. Na koniec dodać 1/2
szklanki przestudzonej zielonej herbaty. Krótko zmiksować. Ciasto
przełożyć do silikonowych foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości.
Jeśli używacie metalowych foremek należy wyłożyć je papilotkami. Piec
około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić.
Krem i mus truskawkowy:
- 250g serka mascarpone,
- 150g masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 200g truskawek (mogą być mrożone).
Oczyszczone
(lub rozmrożone) truskawki zmiksować blenderem na papkę. Dodać łyżkę
cukru. Miękkie masło utrzeć z serkiem mascarpone o temp. pokojowej i
pozostałym cukrem.
Na środku każdej
babeczki zrobić mały otwór, włożyć w niego mus truskawkowy, można do
tego użyć szprycy. Następnie udekorować kremem mascarpone i pozostałym
musem. Przy pomocy wykałaczki zrobić esy-floresy.
Smacznego:))\
Przepis dodaję do akcji Babki, babeczki na FB
Razem ze mną piekli:
wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczne!
OdpowiedzUsuńBajeczny wygląd i nie wątpię że równie fantastyczny smak :) Dzięki za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńPyszności :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńOne musza byc pyszne, dzieki za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńMusiały być pyszne :D
OdpowiedzUsuńFajne babeczki, dodatek musu mi się podoba.
OdpowiedzUsuńCudowne babeczki, dziękuję za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńCudowne babeczki, aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale :D
OdpowiedzUsuńPyszne babeczki...dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńIch smak musi być bajeczny! :)
OdpowiedzUsuńNo,no, no 😊 co za kusząca propozycja 😊 dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńMmmm... wyglądają bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńWitam czy ten krem nadaje się do robienia np. róż. Czy będzie na tyle sztywny?
OdpowiedzUsuńNiestety obawiam się, że krem nie jest na tyle sztywny, by nadał różom ładny kształt.
Usuńpysznosci ;-) dziękuję za wspólne pieczenie;-)
OdpowiedzUsuń