poniedziałek, 28 marca 2016

Mazurek z powidłami i suszonymi śliwkami

Święta wielkanocne dobiegają końca, jednak przepis może Wam się przydać w przyszłym roku :) Mazurek jest bardzo łatwy i tani w przygotowaniu, a do tego jeszcze smaczny! 




 
Kruche ciasto: 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • 2 jajka, 
  • 1/3 szklanki cukru, 
  • 50g suszonych śliwek, 
  • 200g masła lub margaryny, szczypta soli,
Mąkę przesiać, dodać cukier, 1 jajko, szczyptę soli, pokrojone w plastry masło i posiekane śliwki. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie połowę ciasta rozwałkować i wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x24cm. Z reszty ciasta utoczyć wałeczki i ułożyć z nich kratkę na cieście. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec okołom 10 minut w temp. 190st.

Dodatkowo: 
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych, 
  • orzechy włoskie do dekoracji (użyłam Helio).

Mazurek wyjąć z piekarnika i kratkę wypełnić powidłami. Piec jeszcze około 15 minut w temp. 175st. Ostudzić i udekorować orzechami włoskimi.








                                                                         Smacznego:))

 

5 komentarzy:

  1. Super się prezentuje, a w smaku pewnie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mazurek połączony z pleśniakiem...to musi smakować przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna wersja mazurka :) sliwki i orzechy - bajka! :)

    OdpowiedzUsuń