Kruche ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki cukru,
- 50g suszonych śliwek,
- 200g masła lub margaryny, szczypta soli,
Mąkę
przesiać, dodać cukier, 1 jajko, szczyptę soli, pokrojone w plastry
masło i posiekane śliwki. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę,
owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie połowę
ciasta rozwałkować i wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą
formy o wym. 24x24cm. Z reszty ciasta utoczyć wałeczki i ułożyć z nich
kratkę na cieście. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec okołom 10 minut w
temp. 190st.
Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych,
- orzechy włoskie do dekoracji (użyłam Helio).
Mazurek
wyjąć z piekarnika i kratkę wypełnić powidłami. Piec jeszcze około 15
minut w temp. 175st. Ostudzić i udekorować orzechami włoskimi.
Smacznego:))
Wspaniały;)
OdpowiedzUsuńSuper się prezentuje, a w smaku pewnie cudo :)
OdpowiedzUsuńmazurek połączony z pleśniakiem...to musi smakować przepysznie!
OdpowiedzUsuńCudowny :)
OdpowiedzUsuńfajna wersja mazurka :) sliwki i orzechy - bajka! :)
OdpowiedzUsuńSuper się prezentuje, a w smaku pewnie cudo :)
OdpowiedzUsuń