sobota, 26 marca 2016

Drożdżowa babka parzona i życzenia wielkanocne

Zapewne większość z Was ma już wszystko do Świąt przygotowane i zaczynacie słodkie, leniwe świętowanie! Życzę Wam, aby te Święta były pełne radości, ciepła rodzinnego oraz stołów pełnych pysznych potraw. Wesołych Świąt! 




 
Składniki:  
  • 300g mąki pszennej tortowej (użyłam Lubella), 
  • 3 żółtka, 
  • 30g świeżych drożdży,
  • 65g cukru, 
  • 125ml mleka, 
  • 50g masła, 
  • 20g wiórków kokosowych, 
  • łyżeczka cukru waniliowego, 
  • 2łyżki soku z cytryny. 
Wykonanie:

60g mąki przesiać i zalać mocno ciepłym mlekiem, szybko dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Do lekko ciepłej masy wkruszyć drożdże i wsypać łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Resztę mąki przesiać do miski, dodać zaczyn z drożdży oraz żółtka utarte z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wymieszać. Dodać wiórki kokosowe i sok z cytryny. Wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto o kleistej konsystencji. Przełożyć je do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub do foremki silikonowej, która nie wymaga natłuszczania. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Piec około 40-50 minut w temp. 180st. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.







Źródło: I love bake 


                                                                 Smacznego:))
 

1 komentarz: