Składniki:  
- 300g mąki pszennej tortowej (użyłam Lubella),
 - 3 żółtka,
 - 30g świeżych drożdży,
 - 65g cukru,
 - 125ml mleka,
 - 50g masła,
 - 20g wiórków kokosowych,
 - łyżeczka cukru waniliowego,
 - 2łyżki soku z cytryny.
 
Wykonanie: 
60g
 mąki przesiać i zalać mocno ciepłym mlekiem, szybko dokładnie 
wymieszać, by nie było grudek. Do lekko ciepłej masy wkruszyć drożdże i 
wsypać łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły
 pracować.
Resztę mąki przesiać do 
miski, dodać zaczyn z drożdży oraz żółtka utarte z resztą cukru i cukrem
 waniliowym. Wymieszać. Dodać wiórki kokosowe i sok z cytryny. 
Wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto o kleistej konsystencji. 
Przełożyć je do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub do 
foremki silikonowej, która nie wymaga natłuszczania. Przykryć lnianą 
ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Piec około 
40-50 minut w  temp. 180st. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem lub 
polukrować.
Źródło: I love bake 
                                                                 Smacznego:))
Śliczna babeczka! I na pewno pyszna! :-)
OdpowiedzUsuń