Składniki:
- 300g mąki pszennej tortowej (użyłam Lubella),
- 3 żółtka,
- 30g świeżych drożdży,
- 65g cukru,
- 125ml mleka,
- 50g masła,
- 20g wiórków kokosowych,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 2łyżki soku z cytryny.
Wykonanie:
60g
mąki przesiać i zalać mocno ciepłym mlekiem, szybko dokładnie
wymieszać, by nie było grudek. Do lekko ciepłej masy wkruszyć drożdże i
wsypać łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły
pracować.
Resztę mąki przesiać do
miski, dodać zaczyn z drożdży oraz żółtka utarte z resztą cukru i cukrem
waniliowym. Wymieszać. Dodać wiórki kokosowe i sok z cytryny.
Wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto o kleistej konsystencji.
Przełożyć je do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub do
foremki silikonowej, która nie wymaga natłuszczania. Przykryć lnianą
ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Piec około
40-50 minut w temp. 180st. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem lub
polukrować.
Źródło: I love bake
Smacznego:))
Śliczna babeczka! I na pewno pyszna! :-)
OdpowiedzUsuń