wtorek, 15 marca 2016

Roladki drobiowe z suszoną żurawiną i selerem naciowym

 Przygotowanie mięsa na Święta czy niedzielny obiad wcale nie musi być trudne i skomplikowane:) I nie musi też to być pieczeń, ja proponuję małe drobiowe roladki. Nadziewane np. suszoną żurawiną, selerem naciowym i natką pietruszki. Połączenie nietypowe, ale zapewniam, że naprawdę przepyszne! ja swoje roladki upiekłam, jednak można je ugotować na parze, bądź po uprzedniej panierce w jajku i bułce tartej można je usmażyć. 



 
Składniki:  
  • 700g filetu z kurczaka, 
  • 2 łodygi selera naciowego, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 łyżki suszonej żurawiny (użyłam Helio), 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • 2 łyżki bułki tartej, 
  • sól, pieprz, 
  • słodka papryka. 
Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.
Seler umyć, pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle do miękkości, około 10 minut. Następnie dodać żurawinę i dusić jeszcze 1 minutę. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą, wymieszać. Nakładać po łyżce farszu na rozbite plastry mięsa. Zrolować i spiąć wykałaczką. 
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nie trzeba natłuszczać) i piec około 25 minut w temp. 200st.








                                                                  Smacznego:))
 

6 komentarzy:

  1. MMMMM pycha! po prostu marzenie! a na deser szarlotka z pyszną kawą:) Dziękuję za wspaniały przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności w sam raz na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne roladki. Podoba mi się dodatek żurawiny :)

    OdpowiedzUsuń