Ciasto:
- 150g mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 60g masła lub margaryny,
- 50g cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka cukru waniliowego.
Mąkę
przesiać wraz z proszkiem. Dodać surowe żółtka oraz cukry. Zagnieść
gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką
tartą formy o śr. 22cm. Nakłuć widelcem. Podpiekać 7 minut w temp.
180st.
Nadzienie:
- puszka masy orzechowej (użyłam Helio),
- 100g gorzkiej czekolady,
- garść orzechów włoskich,
- 3 białka,
- 1/2 szklanki cukru,
- szklanka płatków owsianych.
Czekoladę
posiekać i rozłożyć na gorącym cieście. Posypać posiekanymi orzechami
włoskimi. Rozsmarować gotową masę orzechową. Białka ubić na sztywno z
dodatkiem cukru. Dodać płatki owsiane, delikatnie wymieszać szpatułką.
Pianę rozsmarować na wierzchu ciasta. Piec około 15-20 minut w temp.
180st. Ostudzić i polukrować.
Macie jeszcze 3 dni, aby załapać się na bakalie w promocyjnej cenie w Tesco :)
Smacznego:)
Przepiękny, cudowne zdjęcia, same wspaniałości ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny mazurek :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńCudowny! :>
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na mazurka :D
OdpowiedzUsuńZapachniało świętami. Orzechowe nadzienia to ja luuuuuubię bardzo :-).
OdpowiedzUsuń