niedziela, 13 marca 2016

Mazurek z masą orzechową i czekoladą

Była już wielkanocna babka teraz kolej na mazurka. Może nie jest to taki typowy mazurek, bo ciasto może również śmiało służyć za tartę. Tak czy inaczej ciasto jest bardzo smaczne i znika w przerażająco szybkim tempie... 




Ciasto:  
  • 150g mąki pszennej, 
  • 3 żółtka,
  • 60g masła lub margaryny,  
  • 50g cukru, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • łyżeczka cukru waniliowego.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Dodać surowe żółtka oraz cukry. Zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o śr. 22cm. Nakłuć widelcem. Podpiekać 7 minut w temp. 180st.

Nadzienie: 
Czekoladę posiekać i rozłożyć na gorącym cieście. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Rozsmarować gotową masę orzechową. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać płatki owsiane, delikatnie wymieszać szpatułką. Pianę rozsmarować na wierzchu ciasta. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ostudzić i polukrować.






Macie jeszcze 3 dni, aby załapać się na bakalie w promocyjnej cenie w Tesco :)


                                                                           Smacznego:)

6 komentarzy: