piątek, 13 listopada 2015

Maurycy - miodownik z kremem z kaszy manny i makiem

Święta Bożego Narodzenia za pasem, warto więc powoli zbierać przepisy do świątecznego menu. Jeśli chodzi o ciasta to obowiązkowy jest u nas oczywiście sernik, makowiec, jakieś ciasto z orzechami, pierniczki i ostatnio też miodownik, czyli kruche miodowe ciasto z kremem z kaszy manny. Tutaj znajdziecie przepis na tradycyjny miodownik. Dziś proponuje miodownik z wkładką makowego biszkoptu. Jest równie pyszny jak tradycyjna wersja :)




Ciasto miodowe: 
  • 400g mąki pszennej, 
  • 2 jajka, 
  • 150g masła lub margaryny, 
  • 2/3 szklanki cukru, 
  • 1 i 1/2 łyżki miodu, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej. 
Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać posiekane masło, jajka, cukier i miód. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą z nich wylepić dno dwóch natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek o wym. 24x24cm. Nakłuć widelcem i piec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Biszkopt makowy:  
  • 4 białka, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • łyżka mąki pszennej, 
  • łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • 3 łyżki suchego maku,
  •  łyżeczka octu.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Następnie dodać ocet oraz przesiane mąki i mak. Delikatnie zmiksować. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 24x24cm. Piec około 25minut w temp. 170st. Ostudzić.

Krem z kaszy manny:  
  • 1 i 1/2 szklanki mleka, 
  • 7 łyżek kaszy manny, 
  • 6 łyżek cukru pudru (użyłam Gellwe)
  • 2 łyżki cukru waniliowego, 
  • 200g masła, 
  • dodatkowo 200g kajmaku, 
  • 100g orzechów włoskich.
Mleko bardzo mocno podgrzać, do gorącego wsypać kaszę mannę. Gotować, stale mieszając, aż masa całkowicie zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej kaszy.
Na ciasto miodowe wyłożyć połowę kremu, przykryć biszkoptem. Wyłożyć resztę masy i przykryć drugim ciastem miodowym. Posmarować kajmakiem i posypać posiekanymi orzechami.










 Źródło: Tradycyjna kuchnia Kasi

                                                                              Smacznego:))
 

14 komentarzy:

  1. Świetne ciacho. Wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba taki miodownik z makową wkładką i nazwa jaka sympatyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie smaków, znam i uwielbiam ciasto miodownik, ale z dodatkiem maku jeszcze go nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super!
    pozdrawiam i zapraszam na www.smykwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł z tą makową wkładką :) Musi świetnie się komponować z całością.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto prezentuje się fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha.
    Ciasto z miodem to jak dla mnie delicje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie świetne ciasto, wspaniały miodownik :)

    OdpowiedzUsuń