piątek, 20 listopada 2015

Bułeczki Parker House Rolls

Bułeczki na śniadanie to prawdziwy rarytas:)) Teraz nie piekę ich zbyt często, bo najzwyczaniej w świecie nie mam na to czasu, ale ostatnio udało mi się wygospodarować chwilkę i upiec domowe bułki. Co prawda nie na śniadanie, ale na kolację były jak znalazł:)) Miękkie, puszyste i naprawdę pyszne. Rano nadal były jeszcze bardzo świeże. 




 
Składniki:  
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka mleka, 
  • 1/4 szklanki wody, 
  • jajko, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 25 g świeżych drożdży, 
  • łyżeczka soli, 
  • 2 łyżeczki stopionego masła.
Przygotowanie

Mleko i wodę podgrzać, wkruszyć drożdże, dodać pół łyżeczki cukru oraz pół łyżeczki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
Resztę mąki przesiać, pozostały cukier, jajko, sól i zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 1,5 godz, by ciasto podwoiło swoją objętość. 
Następnie rozwałkować na kształt kwadratu o boku około 30cm. Posmarować stopionym masłem. Pokroić na 9 kawałków. Zwinąć i ułożyć w natłuszczone i wyspane bułką tartą wgłębienia w foremce do muffinów. 
Odstawić na 30 minut. 
Następnie piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce.









                                                                           Smacznego:))
 

6 komentarzy:

  1. Jakie pomysłowe bułeczki, cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe bułeczki, śliczne zdjęcia :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale słodko wyglądają nic tylko jeść

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają cudownie! Bardzo pomysłowe. :) Z chęcią zjadłabym takie cudeńka na śniadanie! :D
    Pozdrawiam gorąco! :)

    OdpowiedzUsuń