Składniki:
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
- szklanka mleka,
- 1/4 szklanki wody,
- jajko,
- 2 łyżki cukru,
- 25 g świeżych drożdży,
- łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki stopionego masła.
Przygotowanie
Mleko
i wodę podgrzać, wkruszyć drożdże, dodać pół łyżeczki cukru oraz pół
łyżeczki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły
pracować.
Resztę mąki przesiać, pozostały cukier, jajko, sól i zaczyn z
drożdży. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przełożyć do
natłuszczonej miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 1,5
godz, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Następnie rozwałkować na
kształt kwadratu o boku około 30cm. Posmarować stopionym masłem.
Pokroić na 9 kawałków. Zwinąć i ułożyć w natłuszczone i wyspane bułką
tartą wgłębienia w foremce do muffinów.
Odstawić na 30 minut.
Następnie
piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce.
Smacznego:))
Wygląda smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńJakie pomysłowe bułeczki, cudne :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułeczki, śliczne zdjęcia :).
OdpowiedzUsuńAle słodko wyglądają nic tylko jeść
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięte! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie! Bardzo pomysłowe. :) Z chęcią zjadłabym takie cudeńka na śniadanie! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco! :)