Ciasto:
- 350g mąki pszennej,
- 125ml mleka,
- 15 g świeżych drożdży,
- żółtko,
- 3 i 1/2 łyżki cukru,
- 30g masła,
- szczypta soli.
W
letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką mąki i 1/2 łyżki cukru.
Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, Dodać pozostały cukier,
żółtko, szczyptę soli i stopione, zimne masło. Dodać zaczyn z drożdży.
Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej misce i
przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Następnie ciasto ponownie krótko zagnieść i rozwałkować na kształt
prostokąta o wym. ok. 38x32cm.
Nadzienie:
- 2 jabłka,
- czubata łyżka cynamonu,
- czubata łyżka cukru,
- 40g masła,
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- jajko,
- cukier do posypania i łyżka mleka do posmarowania.
Masło
stopić, dodać cynamon i cukier. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na
tarce o średnich oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku i dodać mąkę
ziemniaczaną. Na całym cieście rozsmarować masło cynamonowe i rozłożyć
równomiernie jabłka. Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Pociąć na
około 10 równych kawałków. Układać cięciem do góry w natłuszczonej i
wysypanej bułką tartą na muffiny. Odstawić na 20 minut. Posmarować
jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać cukrem.
Piec około 18-22 minut w temp. 180st.
Źródło: Smakołyki Bereniki
Smacznego :))
Wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zawijaski :-)
OdpowiedzUsuńAle kuszą swoim wyglądem :D
OdpowiedzUsuńPiękne zawijańce :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Nigdy nie widziałem zawijanych muffinów :D
OdpowiedzUsuńWszysko pieknie tylko ile cukru do tego ciasta?
OdpowiedzUsuń