wtorek, 24 listopada 2015

Drożdżowe zawijane muffiny z jabłkami

Zarówno wypieki z jabłkami jak i drożdżówki są u nas ostatnio bardzo mile widziane, dlatego postanowiłam to połączyć. Upiekłam pyszne muffiny z jabłkami i masą cynamonową. Świetnie sprawdzą się jako deser, drugie śniadanie lub podwieczorek... 





Ciasto: 
  • 350g mąki pszennej, 
  • 125ml mleka, 
  • 15 g świeżych drożdży, 
  • żółtko, 
  • 3 i 1/2 łyżki cukru,
  • 30g masła, 
  • szczypta soli.
W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką mąki i 1/2 łyżki cukru. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, Dodać pozostały cukier, żółtko, szczyptę soli i stopione, zimne masło. Dodać zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej misce i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie krótko zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 38x32cm.

Nadzienie:  
  • 2 jabłka, 
  • czubata łyżka cynamonu, 
  • czubata łyżka cukru, 
  • 40g masła, 
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
  • jajko, 
  • cukier do posypania i łyżka mleka do posmarowania.
Masło stopić, dodać cynamon i cukier. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku i dodać mąkę ziemniaczaną. Na całym cieście rozsmarować masło cynamonowe i rozłożyć równomiernie jabłka. Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Pociąć na około 10 równych kawałków. Układać cięciem do góry w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą na muffiny. Odstawić na 20 minut. Posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać cukrem.
Piec około 18-22 minut w temp. 180st.




 

 Źródło: Smakołyki Bereniki 

                                                                     Smacznego :))
 

6 komentarzy: