Ciasto jabłkowe:
- 300g mąki pszennej,
- 50g masła,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 kg jabłek.
Mąkę
przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, cukier i stopione,
przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto. Jabłka obrać ze skórki i
zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Na dno natłuszczonej i wysypanej
bułką tartą formy o wym. 25x37cm wyłożyć połowę ciasta, starte jabłka
oraz rozwałkowaną drugą część ciasta. Piec około 30-35 minut w temp.
180st.
Masa truskawkowa:
- 1 litr musu truskawkowego,
- 2 galaretki truskawkowe.
Mus wymieszać z suchymi galaretkami i podgrzewać, aż galaretki się rozpuszczą, lecz nie gotować! Przestudzić.
Beza:
- 5 białek,
- szklanka cukru pudru,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- szczypta proszku do pieczenia,
- 50g płatków migdałowych.
Białka
ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać mąkę
ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Masę wylać na przygotowaną
blaszkę o wym. 25x37cm. Równomiernie rozsmarować i posypać płatkami
migdałowymi. Piec około 15-20 minut w temp. 170st. Ostudzić.
Masa śmietanowa:
- 1 litr śmietany 36%,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 opakowania ciastek Delicji z nadzieniem o dowolnym smaku.
Śmietanę
ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na upieczone ciasto z jabłkami
wyłożyć połowę masy śmietanowej, rozłożyć ciasno delicje, jedna obok
drugiej. Wyłożyć cały mus truskawkowy i rozsmarować resztę śmietany i
przykryć upieczoną bezą. Ciasto odstawić na całą noc, by nieco zmiękło.
Źródło: Siostra Anastazja
Smacznego:))
wygląda obłędnie i na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńMusiało być pyszne :>
OdpowiedzUsuńwow! jeszcze takiego nie robiłam;świetne ciacho!zapisuję przepis;a zapraszam na ''jojo babci Basi ''-miodowe ciasto Anastazji:pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/01/jojo-babci-basi-wg-anastazji.html
Z poranną cherbatą będzie pycha.
OdpowiedzUsuńAle śliczne, już mi się chce jeść ;)) piękne
OdpowiedzUsuńRewelacja! :)
OdpowiedzUsuńPrzygotowanie wygląda na dość skomplikowane, ale smak musi rekompensować wszystkie trudy :)
OdpowiedzUsuńIgo wykonanie w rzeczywistości wcale nie jest trudne;))
UsuńWspaniale wygląda! <3
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCzy mus można zrobić z mrożonych truskawek? Jeśli tak to w jakich proporcjach?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można. Wtedy potrzebny będzie 1 kilogram truskawek.
Usuńwłasnie wczoraj zrobiłam i dodoaje moje przemyslenia. ! nie ma wpisane ze do smietany trzeba dodac zelatyne litr smietany nie bedzie sie trzymał sam z siebbie. Ciasto trzba zrobic z półtorej porcji 30 dkg maki to za mało nie widac go w ciescie.Zamiast delicji lepiej dac biszkopty delicje sa za słodkie a poza tym zabija smak smietany.
OdpowiedzUsuńBogno dziękuję za Twoją opinię:) Dodam również kilka słów od siebie. Wykorzystując śmietankę 36 nie trzeba dodawać żelatyny, cukier puder ją usztywnia. Jednak jeśli ktoś ma wątpliwości, oczywiście może ją odrobinę usztywnić żelatyną, ja jednak tego nie robię.
UsuńDo ciasta użyłam 300g mąki, tak jak podałam w przepisie i ciasto jest takie jak na załączonym zdjęciu. Moim zdaniem, wystarczające. Owszem, zgadzam się, że można użyć zwykłych biszkoptów, wtedy ciasto jest mniej słodkie i lepiej się kroi.
A jak ten mus truskawkowy zrobić???
OdpowiedzUsuńWystarczy zmiksować około 1 kg truskawek. Mogą być oczywiście mrożone, wcześniej jednak należy je rozmrozić:) Pozdrawiam
UsuńDziękuję
Usuń