piątek, 6 listopada 2015

CIasto z jabłkami i masą truskawkową według Siostry Anastazji

Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu na pieczenie, dlatego najczęściej piekę teraz szybkie łatwe ciasta. Jednak niedawno pokusiłam i przygotowałam takie warstwowe, pyszne ciasto według przepisu Siostry Anastazji. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo pyszne! Kruche ciasto z jabłkami, mus truskawkowy, beza a wszystko to przeplatane masą śmietanową. Mówię Wam pychota!




 
Ciasto jabłkowe:  
  • 300g mąki pszennej, 
  • 50g masła, 
  • 2 jajka, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 kg jabłek.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, cukier i stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 25x37cm wyłożyć połowę ciasta, starte jabłka oraz rozwałkowaną drugą część ciasta. Piec około 30-35 minut w temp. 180st.

Masa truskawkowa:  
  • 1 litr musu truskawkowego, 
  • 2 galaretki truskawkowe.
Mus wymieszać z suchymi galaretkami i podgrzewać, aż galaretki się rozpuszczą, lecz nie gotować! Przestudzić.

Beza: 
  • 5 białek, 
  • szklanka cukru pudru, 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 
  • szczypta proszku do pieczenia, 
  • 50g płatków migdałowych. 
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Masę wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x37cm. Równomiernie rozsmarować i posypać płatkami migdałowymi. Piec około 15-20 minut w temp. 170st. Ostudzić.

Masa śmietanowa: 
  • 1 litr śmietany 36%, 
  • 1/2 szklanki cukru pudru, 
  • 2 opakowania ciastek Delicji z nadzieniem o dowolnym smaku.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na upieczone ciasto z jabłkami wyłożyć połowę masy śmietanowej, rozłożyć ciasno delicje, jedna obok drugiej. Wyłożyć cały mus truskawkowy i rozsmarować resztę śmietany i przykryć upieczoną bezą. Ciasto odstawić na całą noc, by nieco zmiękło.



  Źródło: Siostra Anastazja


                                                      Smacznego:))
 

17 komentarzy:

  1. wygląda obłędnie i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! jeszcze takiego nie robiłam;świetne ciacho!zapisuję przepis;a zapraszam na ''jojo babci Basi ''-miodowe ciasto Anastazji:pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/01/jojo-babci-basi-wg-anastazji.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Z poranną cherbatą będzie pycha.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale śliczne, już mi się chce jeść ;)) piękne

    OdpowiedzUsuń
  5. Przygotowanie wygląda na dość skomplikowane, ale smak musi rekompensować wszystkie trudy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Igo wykonanie w rzeczywistości wcale nie jest trudne;))

      Usuń
  6. Wygląda wspaniale i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy mus można zrobić z mrożonych truskawek? Jeśli tak to w jakich proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. Wtedy potrzebny będzie 1 kilogram truskawek.

      Usuń
  8. własnie wczoraj zrobiłam i dodoaje moje przemyslenia. ! nie ma wpisane ze do smietany trzeba dodac zelatyne litr smietany nie bedzie sie trzymał sam z siebbie. Ciasto trzba zrobic z półtorej porcji 30 dkg maki to za mało nie widac go w ciescie.Zamiast delicji lepiej dac biszkopty delicje sa za słodkie a poza tym zabija smak smietany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bogno dziękuję za Twoją opinię:) Dodam również kilka słów od siebie. Wykorzystując śmietankę 36 nie trzeba dodawać żelatyny, cukier puder ją usztywnia. Jednak jeśli ktoś ma wątpliwości, oczywiście może ją odrobinę usztywnić żelatyną, ja jednak tego nie robię.
      Do ciasta użyłam 300g mąki, tak jak podałam w przepisie i ciasto jest takie jak na załączonym zdjęciu. Moim zdaniem, wystarczające. Owszem, zgadzam się, że można użyć zwykłych biszkoptów, wtedy ciasto jest mniej słodkie i lepiej się kroi.

      Usuń
  9. A jak ten mus truskawkowy zrobić???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy zmiksować około 1 kg truskawek. Mogą być oczywiście mrożone, wcześniej jednak należy je rozmrozić:) Pozdrawiam

      Usuń