czwartek, 26 listopada 2015

Owsiane batoniki z bananem i polewą z białej czekolady

Czytając etykiety na niektórych opakowaniach "zdrowych batonów" zastanawiam się kto je podczepił pod taką kategorię?? Owszem, moje też nie są super zdrowe, bo zawierają białą czekoladę, ale myślę, że są o wieeeele zdrowsze od tych, które znajdziemy na sklepowych półkach:) A przynajmniej wiem co jem:) Proponuję owsiane batoniki z bananem, miodem, ziarnami i suszoną żurawiną. Podobno można je przechowywać do 3 dni, aczkolwiek nie zdążyłam tego uświadczyć, bo na drugi dzień zostało zaledwie kilka okruszków...



 
Składniki:  
Wykonanie

Pestki słonecznika, dyni oraz sezam podprażyć na suchej patelni. Dodać rozgniecione widelcem banany, płatki oraz otręby, musli, suszoną żurawinę, sok z cytryny i miód. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do 2 foremek keksówek wyłożonych papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Piec około 25-30 minut w temp. 180st.
Jeszcze ciepłe pokroić na prostokąty. Przestudzić. Czekoladę stopić na parze z dodatkiem śmietany. Lekko przestudzić i polać batoniki. Odstawić do całkowitego zastygnięcia.





Źródło: Delicious Titbits

                                                                 Smacznego:))
 

7 komentarzy:

  1. ale cudnie wygląda! :)
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne batoniki! Lubię takie owsiankowe cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie batoniki mało że pożywne, odżywcze to jeszcze pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowo, bakaliowo i białą czekoladą... Czego chcieć więcej?:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne batoniki :-) mniam lubię takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jednak takie domowe są o niebo lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Batonik chętnie, tylko chyba już bez polewy :D

    OdpowiedzUsuń