Ciasto miodowe:
- 400g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 150g masła lub margaryny,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 i 1/2 łyżki miodu,
- łyżeczka sody oczyszczonej.
Mąkę
przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać posiekane masło, jajka, cukier i
miód. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części.
Każdą z nich wylepić dno dwóch natłuszczonych i wysypanych bułką tartą
foremek o wym. 24x24cm. Nakłuć widelcem i piec około 10 minut w temp.
180st. Ostudzić.
Biszkopt makowy:
- 4 białka,
- 3/4 szklanki cukru,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki suchego maku,
- łyżeczka octu.
Białka
ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Następnie dodać ocet oraz przesiane
mąki i mak. Delikatnie zmiksować. Ciasto przelać do formy wyłożonej
papierem do pieczenia o wym. 24x24cm. Piec około 25minut w temp. 170st.
Ostudzić.
Krem z kaszy manny:
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 7 łyżek kaszy manny,
- 6 łyżek cukru pudru (użyłam Gellwe),
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 200g masła,
- dodatkowo 200g kajmaku,
- 100g orzechów włoskich.
Mleko
bardzo mocno podgrzać, do gorącego wsypać kaszę mannę. Gotować, stale
mieszając, aż masa całkowicie zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na
puszystą masę z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Stale ucierając,
dodawać po łyżce zimnej kaszy.
Na ciasto
miodowe wyłożyć połowę kremu, przykryć biszkoptem. Wyłożyć resztę masy i
przykryć drugim ciastem miodowym. Posmarować kajmakiem i posypać
posiekanymi orzechami.
Źródło: Tradycyjna kuchnia Kasi
Smacznego:))
pysznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho. Wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba taki miodownik z makową wkładką i nazwa jaka sympatyczna :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków, znam i uwielbiam ciasto miodownik, ale z dodatkiem maku jeszcze go nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń\
super!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam na www.smykwkuchni.blogspot.com
Bardzo fajny pomysł z tą makową wkładką :) Musi świetnie się komponować z całością.
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięty :D
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się fantastycznie!
OdpowiedzUsuńPycha.
OdpowiedzUsuńCiasto z miodem to jak dla mnie delicje.
Jakie świetne ciasto, wspaniały miodownik :)
OdpowiedzUsuńmozna dodac wiecej miodu?
OdpowiedzUsuńOczywiście można:)
UsuńPyszotka.
OdpowiedzUsuń