Składniki:
- 100g ryżu,
- 2 cebule,
- 2 duże marchewki,
- 4 jajka,
- pęczek szczypioru,
- łyżka masła,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sól, pieprz.
Wykonanie
Ryż
ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić.
2 jajka ugotować na
twardo, ostudzić, oskubać i pokroić w kosteczkę. Dodać do ryżu.
Cebule
obrać i posiekać w drobną kostkę.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o
grubych oczkach. Warzywa podsmażyć na maśle, po czym dodać do ryżu wraz z
posiekanym szczypiorkiem i dwoma surowymi jajkami. Dodać bułkę tartą i
doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Formować w
dłoniach małe kotleciki i delikatnie obtaczać je w bułce tartej. Smażyć
na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Podawać np. z surówką lub
mizerią z ogórka.
Smacznego:))
Pyszne kotleciki :) Chętnie takie zrobię na obiad :)
OdpowiedzUsuńIdealne *.*
OdpowiedzUsuń