czwartek, 3 września 2015

Kotleciki ryżowo - marchewkowe

Nie wiem jak Wy, ale my lubimy czasem zjeść takie oszukane kotlety bez mięsa:) Tym razem wykorzystałam ryż, który pozostał mi z poprzedniego dnia oraz świeżą marchewkę. Kotleciki są sycące, idealne na piątkowy obiad lub na kolację. 




 
Składniki:  
  • 100g ryżu, 
  • 2 cebule, 
  • 2 duże marchewki,
  • 4 jajka, 
  • pęczek szczypioru, 
  • łyżka masła, 
  • 2 łyżki bułki tartej, 
  • sól, pieprz. 
Wykonanie

Ryż ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić. 
2 jajka ugotować na twardo, ostudzić, oskubać i pokroić w kosteczkę. Dodać do ryżu. 
Cebule obrać i posiekać w drobną kostkę. 
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażyć na maśle, po czym dodać do ryżu wraz z posiekanym szczypiorkiem i dwoma surowymi jajkami. Dodać bułkę tartą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. 
Formować w dłoniach małe kotleciki i delikatnie obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. 
Podawać np. z surówką lub mizerią z ogórka.







                                                                    Smacznego:))
 

2 komentarze:

  1. Pyszne kotleciki :) Chętnie takie zrobię na obiad :)

    OdpowiedzUsuń