Składniki:
- 2 kg łopatki wieprzowej bez kości (dobrze, gdy jest lekko tłusta),
- 5 ząbków czosnku,
- 20g soli peklowej,
- 1/2 łyżki czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżki pieprzu ziołowego,
- 1/2 łyżeczki majeranku.
Wykonanie
Mięso
umyć, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. 1,5kg mięsa zmielić wraz z
czosnkiem. Dodać pozostałe nie zmielone kawałki mięsa i wymieszać. Dodać
przyprawy i wymieszać. Przykryć i wstawić na 24 godziny do lodówki.
Następnie masę nałożyć do słoików (wychodzą ok. 4 słoiki po 500ml każdy)
i pasteryzować przez godzinę.
Pozostawić tak na całą dobę i ponownie
gotować jeszcze godzinę.
Smacznego:))
Idealna na śniadanie, o wiele zdrowsza niż ta sklepowa :)
OdpowiedzUsuńNo, no. Nieźle :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł z wytwarzaniem własnej wędliny. W sklepach można ze świecą szukać czegoś, co choć w połowie przypominałoby wędlinę, a nie obraz tablicy Mendelejewa. Hah, tylko problem chyba z jej krojeniem, bo na zdjęciu widzę solidny kawałek :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńI wiesz co jesz :)
OdpowiedzUsuńDomowa wędlinka najlepsza;)
OdpowiedzUsuńTak dobrej mielonki nie jadłam pychotka
OdpowiedzUsuńIle potem moze stac ta mielonka?
OdpowiedzUsuńJak ja przechowywac?
My ją przechowujemy w lodówce. Miesiąc może śmiało stać, dłużej nie miałam okazji spraktykować:)
Usuńna jakim sicie bylo mieso mielone ?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, zapomniałam odpisac. Posiadam trzy rodzaje sitka, mielone było na średnim :)
UsuńCzy łatwo wychodzi ze słoika?Zastanawiam się czy nie będzie problemu z wyciągnięciem.
OdpowiedzUsuńRaczej łatwo. Jednak jeśli chcemy mięso wyjąc w całości należy pamiętam o tym, aby słoik był prosty a nie miał lekko wklęsłej góry.
Usuńsłoiki po pierwszym gotowaniu mają całą dobę stać w wodzie a nie w lodówce??
OdpowiedzUsuńSą już po wstępnym gotowaniu, więc nic im się nie stanie:) Ale jeśli ktoś woli to można je po całkowitym ostygnięciu wstawić do lodówki na czas oczekiwania kolejnego gotowania;)
Usuń