środa, 9 września 2015

Domowa mielonka ze słoika na kanapki

Ostatnio bardzo rzadko kupujemy wędlinę w sklepie. Zazwyczaj sami wędzimy lub przygotowujemy takie oto domowe słoiki pełne pysznej kiełbasy idealnej na kanapki. Co prawda głównym dowodzącym w przygotowywaniu wędlin jest mój mąż, to do jedzenia nikogo namawiać nie trzeba:) Mielonka jest bardzo smaczna, aromatyczna i przede wszystkim naprawdę składa się w 100% z mięsa:) 




Składniki: 
  • 2 kg łopatki wieprzowej bez kości (dobrze, gdy jest lekko tłusta), 
  • 5 ząbków czosnku, 
  • 20g soli peklowej, 
  • 1/2 łyżki czarnego pieprzu, 
  • 1/2 łyżki pieprzu ziołowego, 
  • 1/2 łyżeczki majeranku.
Wykonanie

Mięso umyć, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. 1,5kg mięsa zmielić wraz z czosnkiem. Dodać pozostałe nie zmielone kawałki mięsa i wymieszać. Dodać przyprawy i wymieszać. Przykryć i wstawić na 24 godziny do lodówki. 
Następnie masę nałożyć do słoików (wychodzą ok. 4 słoiki po 500ml każdy) i pasteryzować przez godzinę.
Pozostawić tak na całą dobę i ponownie gotować jeszcze godzinę.




                                                               Smacznego:))
 

14 komentarzy:

  1. Idealna na śniadanie, o wiele zdrowsza niż ta sklepowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł z wytwarzaniem własnej wędliny. W sklepach można ze świecą szukać czegoś, co choć w połowie przypominałoby wędlinę, a nie obraz tablicy Mendelejewa. Hah, tylko problem chyba z jej krojeniem, bo na zdjęciu widzę solidny kawałek :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak dobrej mielonki nie jadłam pychotka

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile potem moze stac ta mielonka?
    Jak ja przechowywac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My ją przechowujemy w lodówce. Miesiąc może śmiało stać, dłużej nie miałam okazji spraktykować:)

      Usuń
  5. na jakim sicie bylo mieso mielone ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, zapomniałam odpisac. Posiadam trzy rodzaje sitka, mielone było na średnim :)

      Usuń
  6. Czy łatwo wychodzi ze słoika?Zastanawiam się czy nie będzie problemu z wyciągnięciem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej łatwo. Jednak jeśli chcemy mięso wyjąc w całości należy pamiętam o tym, aby słoik był prosty a nie miał lekko wklęsłej góry.

      Usuń
  7. słoiki po pierwszym gotowaniu mają całą dobę stać w wodzie a nie w lodówce??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są już po wstępnym gotowaniu, więc nic im się nie stanie:) Ale jeśli ktoś woli to można je po całkowitym ostygnięciu wstawić do lodówki na czas oczekiwania kolejnego gotowania;)

      Usuń