Składniki:
- 700g karkówki wieprzowej bez kości,
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki pikantnego ketchupu,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- suszona ostra papryczka chilli,
- łyżeczka bazylii,
- łyżeczka estragonu,
- sól, pieprz.
Wykonanie
Mięso
umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem.
Do zamykanego pojemnika wlać oliwę z oliwek, sos sojowy i ketchup,
wymieszać. Dodać drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli oraz resztę przypraw.
Wymieszać, włożyć mięso i dobrze wymieszać, by całe było pokryte
marynatą. Zamknąć i odstawić najlepiej na 24 godz do lodówki.
Następnie
mięso wyjmować z marynaty i opiekać na grillu przez około 20 minut. W
między czasie mięso obracać i smarować pozostałą marynatą.
Podawać np. z dodatkiem grillowanych warzyw lub sałatką warzywną.
Smacznego:))
Przepis dodaję do akcji:
Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńNajlepsze mięsko z grilla :)
OdpowiedzUsuń