foremka 11x26 cm
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 i 1/3 szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/2 szklanki maślanki,
- cytryna,
- 1 szklanka startej cukinii,
- szczypta soli,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Jajka
ubić trzepaczką z olejem. Dodać maślankę, cukier, skórkę startą z całej
cytryny oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Wymieszać. Dodać cukinię
startą na średnich oczkach. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem
do pieczenia. Krótko wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i
wysypanej bułką tartą keksówki o wym. 11x26cm.
Piec około 50 min w temp.
180st.
Źródło: Brunetka w kuchni
Smacznego:))
Świetne! :D
OdpowiedzUsuńWygląda bombowo, takie złociutkie.
OdpowiedzUsuńCiasta cytrynowe są pyszne :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła kawałek, zapisuje sobie przepis :-)
OdpowiedzUsuńJakie cudne ciacho :) Muszę zrobić z cukinią :)
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam i muszę powiedzieć tak: w smaku ciasto jest przepyszne, ale niestety mimo pieczenia przez 1,5 godziny, środek jest surowawy :)
OdpowiedzUsuńCiasto rzeczywiście pozostaje bardzo wilgotne, ale właśnie takie ma być :) Pozdrawiam
Usuń