sobota, 5 września 2015

Ciasto cytrynowo - cukiniowe

Weekend bez ciasta? Nie ma u mnie takiej opcji! Nawet jak już jestem na tzw. "ostatnich nogach" :)) Może to być coś prostego i szybkiego, byle było słodkie:)) Dziś mam dla Was przepis na bardzo aromatyczne ciasto z nietypowym dodatkiem, jakim jest cukinia. Ciasto jest wilgotne i takie właśnie ma być!




foremka 11x26 cm
 
Składniki:  
  • 2 szklanki mąki pszennej, 
  • 1 i 1/3 szklanki cukru, 
  • 2 jajka, 
  • 1/2 szklanki oleju, 
  • 1/2 szklanki maślanki, 
  • cytryna, 
  • 1 szklanka startej cukinii, 
  • szczypta soli, 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:

Jajka ubić trzepaczką z olejem. Dodać maślankę, cukier, skórkę startą z całej cytryny oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Wymieszać. Dodać cukinię startą na średnich oczkach. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki o wym. 11x26cm. 
Piec około 50 min w temp. 180st.








 Źródło: Brunetka w kuchni


                                                                 Smacznego:))

7 komentarzy:

  1. Ciasta cytrynowe są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym zjadła kawałek, zapisuje sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie cudne ciacho :) Muszę zrobić z cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj robiłam i muszę powiedzieć tak: w smaku ciasto jest przepyszne, ale niestety mimo pieczenia przez 1,5 godziny, środek jest surowawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto rzeczywiście pozostaje bardzo wilgotne, ale właśnie takie ma być :) Pozdrawiam

      Usuń