sobota, 26 września 2015

Placuszki z cukinii

Sezon na cukinię w moim ogródku powoli dobiega końca. Zdecydowanie najczęściej wykorzystywałam ją w tym roku do przyrządzenia takich placuszków, które podbiły nasze kubki smakowe:) Teraz co prawda muszę się obejść smakiem, ale na pewno na stałe zagoszczą w naszym codziennym menu i zastąpią zwykłe placki ziemniaczane. 




 
Składniki: 
  • cukinia, 
  • 3 ziemniaki, 
  • 2 duże marchewki, 
  • 1 duża cebula, 
  • 2 jajka, 
  • sól, pieprz, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • ok. 5 łyżek mąki pszennej. 
Wykonanie:

Ziemniaki, marchew i cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię umyć i wraz ze skórką pokroić na kawałki. Wszystko wrzucać na przemian do robota i zetrzeć na średnich oczkach. 
Przełożyć na durszlak, by pozbyć się nadmiaru wody, po czym przełożyć z powrotem do miski. 
Dodać drobno posiekany czosnek, jajka oraz mąkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. 
Smażyć z obu stron na oleju na złoty kolor.
Podawać np. z mizerią z ogórka.



                                                                       Smacznego:))
 

5 komentarzy: